Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ministerul Finanțelor va folosi „asul din mînecă” despre care vorbea Veaceslav Negruță

13 aug. 2019,, 15:30   Economie
2805 1

Ministerul Finanțelor caută soluții pentru a anula dobînda de sute de milioane de lei pe care trebuie să o achite statul în fiecare an Băncii Naționale a Moldovei, după ce Guvernul Filip a convertit în 2016 în datorie de stat cele 13,3 miliarde de lei, transferate Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank care au fost devalizate.

În anul curent, suma se ridică la 845 de milioane de lei.

Anterior, fostul ministru Veaceslav Negruță i-a recomandat actualei șefe de la Ministerul Finanțelor, Natalia Gavriliță să propună modificarea legii din 2016 prin eliminarea dobînzii stabilite de BNM. „Asta va fi o rezervă, un as în mînecă al Guvernului”, spunea Negruță.

„Banii furați în frauda bancară trebuie întorși de cei care au pus la cale și au profitat de pe urma acestui jaf. Am susținut asta în opoziție și o susținem și acum, accentuînd importanța unei procuraturi independente care să investigheze frauda și să pedepsească beneficiarii.

În prezent, în afară de banii furați, din bugetul de stat se achită și o dobîndă de 1.4% pînă în 2026 și 5.3% pînă în 2041 Băncii Naționale a Moldovei. Dobînda se achită pentru a asigura stabilitatea contului Băncii Naționale. Primul pas pe care îl putem face pentru a diminua povara pusă pe umerii cetățenilor este să încercăm să eliminăm dobînda plătită tot din buzunarul contribuabililor. În 2020 aceasta va constitui 613 milioane de lei.


Vom analiza și vom identifica și alte soluții pentru a asigura stabilitatea contului BNM. Dar, în primul rînd, Banca Națională trebuie să vină cu propuneri pentru a rezolva această problemă”, a scris Natalia Gavriliță pe facebook.

„Aceasta e voința cetățenilor, iar faptul că povara furtului miliardului este pusă pe umerii lor reprezintă o nedreptate. Ministerul Finanțelor este determinat să lupte pentru protejarea intereselor cetățenilor”, punctează ministra Finanțelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?