Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1082

Ministerul Finanțelor nu agreează ideea acordării unor facilități fiscale pentru agricultori

13 sep. 01:00   Economie
754 0

Ministerul Finanțelor nu agreează ideea acordării unor facilități fiscale pentru agricultorii afectați de seceta severă din acest an.

Ministrul Dumitru Budianschi spune că acordarea facilităților fiscale pentru fermieri nu este o soluție întrucît bugetul de stat nu are alte venituri decît taxele și impozitele colectate. Politica executivului este de a susține agenții economici prin programe țintite să asigure dezvoltarea afacerilor, nu prin facilități fiscale, care pun în pericol sustenabilitatea bugetului.

Recent, printr-o scrisoare comună semnată de președintele Federației Naționale a Fermierilor, președintele Asociației Moldova Fruct și președintele Asociației Forța Fermierilor, agricultorii au cerut autorităților amînarea plăților către creditori și acordarea facilităților fiscale pentru fermierii care au avut de suferit de pe urma secetei.

„Noi analizăm un pachet de măsuri pentru agricultorii care au suferit de pe urma secetei și în scurt timp ele vor fi anunțate. Noi avem politica de a ținti foarte bine acoperirea prejudiciilor prin susținerea agricultorilor și businessului în general, prin programe de sprijin. Cînd e vorba de facilități fiscale, nu are loc o țintire atît de bună și pierdem veniturile la buget. Prin asta se pierde capacitatea bugetului de a finanța agricultura, inclusiv prin Fondul de Intervenții în Agricultură, prin programe de subvenționare”, a spus Dumitru Budianschi în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Potrivit ministrului, toți trebuie să achite taxele și impozitele către stat, conform legii. „La fel ca și agricultorii, noi avem același interes ca atunci cînd ei au probleme, cînd au loc calamități, să existe pentru ei programe de susținere. De asemenea, susținem și încurajăm agricultorii să se asigure, dar tendința generală este de a susține agricultorii țintit și mai puțin să ajungem la practica facilităților fiscale. Noi nu avem alte surse de venit decît taxele și impozitele cetățenilor. Atît cît colectăm de la business, de la cetățeni, atît putem oferi înapoi societății. Concret în această situație excepțională, agricultorii pot fi ajutați prin metode țintite, dar eficiente pentru ei”, a mai spus ministrul.

Potrivit reprezentanților mai multor organizații agricole, seceta severă din acest an a compromis recolta de porumb în proporții de 80-90 la sută, în timp ce recolta de floarea soarelui și de sfeclă de zahăr a fost compromisă în proporții de 60-70 la sută. Fermierii spun că din cauza inacțiunilor statului o mare parte din ramura agriculturii riscă să ajungă în faliment, generînd pierderea a mii de locuri de muncă.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав