Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Ministerul Finanțelor al Federației Ruse renunță la dolar în Fondul Național de Bunăstare

4 iun. 2021,, 05:00   Economie
2073 0

Ministerul Finanțelor al Federației Ruse va schimba structura Fondului Național de Bunăstare (FNB) în termen de o lună: ponderea dolarului va scădea pînă la zero, lira sterlină – pînă la 5%, yenul japonez - va rămâne la nivelul de 5%, euro - va crește la 40%, yuanul – pînă la 30%. În plus, în structura fondului va fi inclus aurul, cu o cotă de 20%.

Despre acest lucru a declarat Ministrul Finanțelor, Anton Siluanov, la un briefing în cadrul Forumului Economic Internațional din Sankt Petersburg.

"Noi, ca și Banca Centrală, am decis să reducem investițiile de mijloace ale FNB în dolari. Dacă astăzi aproximativ 35% din investițiile FNB sînt în dolari și 35% în euro, atunci am decis să renunțăm în totalitate la activele în dolari, înlocuind investițiile în dolari cu o creștere a celor în euro și acelor în aur. Dolar - zero, euro-40%, yuani-30%, aur-20%, lire sterline și yeni-cîte 5% fiecare. Adică am înlocuit dolarii cu o creștere de 5% în euro, aur și yuani", a declarat el reporterilor.
"Destul de repede. Timp de o lună", a spus ministrul Finanțelor, răspunzînd la întrebarea cît de repede se va întîmpla acest lucru.

În februarie 2021, pentru a crește rentabilitatea și a diversifica riscurile de investiții, în structura valutară de reglementare a mijloacelor FNB a fost inclus yenul japonez cu o cotă de 5% și yuanul chinez cu o cotă de 15%. Ponderea dolarului și euro a fost redusă, în același timp, de la 45% la 35% pentru fiecare monedă. Ponderea lirei sterline a rămas neschimbată la nivelul de 10%.

Președintele rus Vladimir Putin la sfârșitul anului trecut a semnat o lege federală care permite plasarea fondurilor FNB în metale prețioase. Iar Primul Ministru Mihail Mișustin în luna mai a acestui an a semnat un decret potrivit căruia mijloacele fondului pot fi investite în aur.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?