COVID-19 în MOLDOVA

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ministerul Economiei pregătește un set de măsuri economice anticriză

Ministerul Economiei și Infrastructurii al Moldovei pregătește un set de măsuri economice anticriză.

Despre aceasta a declarat șeful instituției, Sergiu Railean, în cadrul unei videoconferințe cu reprezentanții asociațiilor de business din Moldova, la care au fost discutate propunerile lor de diminuare a impactului crizei cauzate de pandemia COVID-19, transmite Noi.md.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a anunțat că instituția pregătește un set de măsuri anticriză pentru diminuarea impactului negativ al pandemiei asupra economiei naționale.

Acesta a fost elaborat ținînd cont de acțiunile implementate în țările europene afectate de criza pandemică precum și de propunerile parvenite de la antreprenorii din țară.

”Am colectat toate problemele și propunerile venite de la antreprenori în adresa Ministerului și Consiliului Economic de pe lângă Prim-Ministru și în continuare suntem deschiși pentru o comunicare directă cu asociațiile de business pentru a le prioretiza pe termen scurt, mediu și lung. Va urma și un exercițiu de analiză cu colegii de la alte instituții publice pentru a evalua fezabilitatea implementării din surse bugetare și de stabilire a proiecțiunilor de atragere a asistenței externe în acest scop”, a spus Sergiu Railean.


Potrivit lui, autoritățile au început discuțiile cu donatorii și partenerii externi pentru a vedea oportunitățile de acoperite financiară atât în limita pachetului de asistență pentru țară sau a unor fonduri regionale și internaționale dedicate luptei cu pandemia și recensiunea economică.

”Vom acționa în comun cu toate instituțiile responsabile și vom propune variata finală pentru examinare în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii.

În acest context, asociațiile au evocat problemele majore cu care se confruntă mediul de afaceri și au solicitat intervenția Ministerului Economiei și Infrastructurii pe un spectru larg de subiecte ce vizează situația de șomaj tehnic, monitorizarea prețurilor, asigurarea lichidităților întreprinderilor, asigurarea importului de materie primă, funcționalitatea unor entități de importanță vitală și de prestare a serviciilor publice. Totodată, au fost abordate și unele acțiuni pentru perioada post-criză.

La videoconferință au participat asociații de afaceri din sectorul turismului și HoReCa, a IMM-urilor, precum Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR), Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS), Asociația Investitorilor Străini (FIA), Asociația Businessului European (EBA), Asociația Patronală a Industriei Turismului, Asociația Națională a Agențiilor de Turism, Camera de Comerț Americană, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova ș.a.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load