Cazul Șor stiri: 599

Ministerul Economiei a explicat cum se vor schimba prețurile carburanților

12 mai. 2022,, 09:12   Economie
8283 0

Situația cu disponibilitatea benzinei începe deja să se îmbunătățească. Prețurile la combustibil nu se vor schimba dramatic, cu toate acestea, ajustările sînt posibile datorită logisticii complexe a proviziilor. Despre acest lucru a menționat Iulia Sviridenko, Ministrul ucrainean al Economiei.

Potrivit acesteia, statul nu intenționează să renunțe la reglementarea prețurilor la carburanți. Sviridenko adaugă că un punct important este încheierea unor contracte pe termen lung, nu doar de către companiile private, ci și de către stat. În acest fel, pe viitor, se va putea evita o penurie pe piață, informează unian.net.

„Vom încerca să punem resurse la dispoziția tuturor ucrainenilor care au nevoie”, a spus Sviridenko.

În 2021 Ucraina a produs 18% din combustibil, restul a fost livrat din străinătate. După izbucnirea războiului cu Rusia, Uniunea Europeană a devenit principala sursă de aprovizionare, însă din cauza distrugerii rafinăriei Kremenchug de către ruși, a apărut o lipsă acută de combustibil. Acum, potrivit ei, importurile de combustibil cresc treptat.

„Cred că de săptămînă la săptămînă ne vom îmbunătăți rutele logistice și vom normaliza situația”, a adăugat ministrul Economiei.


La sfîrșitul lunii aprilie, în Ucraina era o lipsă de combustibil la benzinării. Pentru a rezolva problema deficitului din 29 aprilie, guvernul a majorat prețurile marginale la benzină și motorină cu 40-43%.

Vladimir Omelchenko, directorul programelor energetice la Centrul Razumkov, consideră că deficitul de produse petroliere va continua atîta timp cît războiul va exista, iar o reglementare strictă a prețurilor va fi în vigoare.

Potrivit experților, deficitul de benzină poate dura pînă la sfîrșitul verii, iar mai multe benzinării se pot închide. Pe 7 mai a devenit cunoscut faptul că un sfert din benzinăriile ucrainene au crescut prețurile la combustibil, un litru de benzină costă deja aproximativ 55 de grivne.

De asemenea, s-a raportat că problema aprovizionării cu combustibil de către Ucraina din UE este asociată cu aglomerația în porturile din Europa de Est. Pentru a rezolva acest lucru, Ministerul de Externe lucrează la deschiderea unui „culoar verde” de la acestea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?