COVID-19 în MOLDOVA

Mesaj pentru agricultori: „Nu vă lăsați ademeniți de lăcusta politică”

Mesaj pentru agricultori: „Nu vă lăsați ademeniți de lăcusta politică”

Seceta hidrologică din perioada septembrie - aprilie a provocat pierderi pentru aproape tot sectorul agricol. Mai exact, 415 mii de hectare au avut de suferit, anunță premierul, Ion Chicu, în cadrul unui briefing de presă.

Chicu spune că, din acest motiv, productivitatea suprafețelor de grîu este foarte mică - doar de 0,3 pînă la 2 tone pe hectar. În acest sens guvernul vine cu soluții pentru agricultori, îndemnîndu-i totodată să nu se lase „ademeniți de lăcusta politică”, care ar veni cu așa zise soluții.

„Producția globală este de 600-650 de mii de tone de grîu, iar consumul intern de 350 de mii de tone. Putem vorbi de un potențial export. O situație similară se întîlnește și în cazul culturilor de orz și rapiță. Mai mult 150 de mii de hectare sînt afectate în proporție mai mare de 60%. Avînd aceste cifre, putem constata că prejudiciul cauzat depășește 700 milioane de lei, dacă vorbim despre grîu. Din păcate, mai multe culturi agricole au fost afectate de ploile cu grindină. Guvenrul a venit cu inițiativa de a aloca 100 milioane de lei pentru a acoperi parțial pierderile suportate de agricutori și pentru culturile afectate de grindină. În acest sens, pentru a distribui acești 100 milioane de lei, mîine va fi aprobat regulamentul de repartizare”, a declarat Chicu.


Ion Chicu spune că din primele 100 de milioane, la fiecare hectar reînsămînțat de grîu se va aloca 540 de lei, compensațiile financiare vor fi efectuate conform regulamentului AIPA. Iar pentru cerealele de prima grupă se va aloca din fondul de intervenție a guvernului alte 100 milioane de lei, respectiv sumele vor fi dublate.

„Lipsa de precipitații compromite și culturile de grupa a doua și aici se va veni cu alocații finaciare suplimentare după evaluarea prejudiciului și pentru aceste culturi va aloca încă estimativ 100 milioane de lei. Astfel pentru compensarea parțială a pierderilor suferite de agricultori, guvernul va aloca 300 milioane de lei, iar impreună cu 50 de milioane de lei din ianuare, ajutorul constituie 350 de milioane de lei, asta in conditiile unei crize pandemice de proporții”, a adăugat Chicu.

„În total, dacă facem referință la aceste măsuri, vor fi alocate circa 650 de milioane de lei pentru suportul agriculturii. Aceste măsuri au fost executate după consultările cu mai mulți reprezentanți ai sectorului agricol, reieșind din posibilitățile financiare pe care le are statul în aceste condiții de criză economică. Pentru a aloca mai mult pentru agricultură, trebuie să luăm din alte sectoare economice acești bani. Nu putem tăia de la copii, de la batrîni, de la drumuri. Cei care sugerează să taie de la drumuri, sa meargă prin sate, să vorbească cu oamenii și cu primarii. Stimați reprezentanți ai acestui sector, nu permiteți lăcustei politice să intre în sectorul vostru. Dacă o să se bage politicienii în acest sector, nu are cum ramura să înflorească. Nu vă lăsați ademeniți de iresposabili care au unicul scop să acceadă la putere, dar nu să vă ajute”, a conchis Ion Chicu.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load