COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 849 435 INFECTAȚI 328 000(+906)   TRATAȚI 306 269     DECESE 7497(+38)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2954
Puterea stiri: 6906
Coronavirus stiri: 7675

Merele moldovenești nu fac față concurenței celor importate

12 feb. 09:25   Economie
1493 0

În retailul moldovenesc, merele locale nu fac față concurenței celor importate.

Despre aceasta scrie EastFruit, menționînd că, după cum susțin managerii întreprinderilor horticole, ținînd cont de nivelul actual al prețurilor la merele mai mult sau mai puțin de calitate din frigiderele agricultorilor și adaosul comercial al comercianților retail, prețul de vînzare cu amănuntul al fructelor locale, chiar și a astfel de soiuri "nepremiale" ca "Idared", "Florina" etc., în cele mai mari rețele de supermarketuri din Moldova este de aproximativ 17 lei/kg ($0,99/kg). În timp ce merele importate (ucrainene, poloneze) în rețeaua moldovenească se vînd în medie nu mai mult de 16 lei/kg ($0,93/kg). În consecință, merele moldovenești în magazinele mari din Moldova, în special în capitala țării, este o marfă rară.

Merele importate în comerțul moldovenesc cu amănuntul, potrivit operatorilor de pe piața fructelor, au început să prevaleze încă de la sfîrșitul lunii octombrie a anului trecut. Adică, chiar și în momentul în care producția locală ajungea în lanțurile comerciale direct din livezi, ocolind depozitele frigorifice. La mijlocul lunii februarie, ținînd cont de cheltuielile pentru sortare, păstrare și ambalare în recipientul de consum, nivelul rentabilității mărului de desert, potrivit declarațiilor producătorilor agricoli, este de cel puțin 8 lei/kg ($0,46/kg).

În același timp, potrivit lor, în acest moment este ușor de găsit cumpărători exportatori de mere în Rusia, gata să plătească cel puțin 10-11 lei/kg ($0,58-0,63/kg), chiar și pentru "Idared". Iar prețurile medii pentru merele de soiurile "premium" ("Fuji", "Jonagold" etc.) pentru export constituie 13-14 lei/kg ($0,75-0,81/kg).

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽