X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Majoritatea producătorilor moldoveni de fructe sînt în prag de faliment - declarație

15 mar. 2022,, 11:16   Economie
7340 0

Războiul ruso-ucrainean a stopat exportul producţiei moldoveneşti în ţările CSI. 120.000 tone de mere sînt în depozitele pomicultorilor. Doar un sfert din această cantitate poate fi consumat pe piaţa internă, a declarat Iurie Fală, directorul executiv Moldova Fruct în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit lui Fală, o parte din mere vor fi procesate, adică vor fi folosite pentru sucuri și concentrate, iar cîteva mii de tone urmează să fie livrate către centrele de plasament pentru refugiaţii din Ucraina.

Asociaţia producătorilor şi exportatorilor de fructe Moldova Fruct caută soluţii pentru a identifica potenţiali parteneri pe pieţe alternative, inclusiv din Occident, a mai declarat directorul Moldova Fruct.

"În primul rînd trebuie să conștientizăm faptul că majoritatea producătorilor sînt în prag de faliment, dacă nu vor reuși să-și vîndă stocurile de mere și noi aici solicităm ca după modelul care a fost în 2014, cînd s-a semnat Acordul de Asociere și Liber Schimb, statul că identifice împreună cu partenerii de dezvoltare un program de sprijin. Noi sîntem conștienți că o parte din fructe va trebui să ia calea procesării și pentru acest lucru ar fi foarte bine să se identifice surse ca să se compenseze doi lei la kilogram pentru acești producători, chiar și pentru acei care vor efectua exporturi, nu numai pentru cei care vor livra fructele la prelucrare. În așa mod s-ar crea un stimul adițional și s-ar urmări mai multe ținte, adică, pe de o parte s-ar crea noi căi de export, noi rute și noi clienți, dar pe altă parte s-ar crea un stimul ca producătorii să-și pornească lucrările agricole pentru noul sezon", a explicat Iurie Fală.

O altă problemă a producătorilor agricoli sînt scumpirile în lanț la îngrășăminte, la motorină. Directorul Moldova Fruct afirmă că în aceste condiții dificile, statul trebuie să ramburseze accizele la motorină pentru agricultori.


"Și după modelul țărilor europene care fac acest lucru, noi dorim suport la compensarea mijloacelor de producție, pentru că cu scumpirile acestea, dacă n-o să fie luate măsuri de sprijin, atunci riscăm ca zeci de mii de familii să nu aibă de lucru, dar în sectorul nostru se aplică cea mai multă forță de muncă. Desigur, majoritatea producătorilor agricoli sînt împovărați cu credite și în aceste condiții noi dorim ca în primul rînd să nu se admită blocări de conturi, pentru că atunci cînd nu pot face achitări majoritatea producătorilor cu conturile blocate vor fi puși în această situație. Noi considerăm că pentru sectorul pomicol, horticol, dar și pentru celelalte sectoare ar fi bine ca guvernul să adopte niște măsuri, spre exemplu, ca impozitul cela pe venit pe care noi îl plătim să-l lase, pentru că riscul de decapitalizare este enorm.

Eu nu mai zic de exportatorii care nu-și pot întoarce banii pentru marfa deja livrată și acest lucru este o problemă destul de mare. Desigur că noi dorim ca să se adopte aceste măsuri", a mai menționat Iurie Fală.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?