Totodată, salariul minim a fost dublat de la 2200 la 5000 de lei, iar salariul mediu a crescut de la 8000 la 14 000 de lei.
Datele au fost prezentate de șefa statului, Maia Sandu, care a afirmat că autoritățile vor continua să acționeze pentru a dezvolta economia în țara noastră, transmite moldpres.
„Acum patru ani am promis că voi susține deschiderea locurilor de muncă și investițiile în economie, pentru a menține familiile acasă. Ca veniturile moldovenilor să crească, trebuie să avem o economie dezvoltată și afaceri prospere în toată țara. Tocmai de aceea, în ultimii ani am sprijinit peste 10 mii de antreprenori autohtoni prin programe guvernamentale. Finanțările de la stat pentru afacerile mici și mijlocii s-au majorat de 5 ori față de guvernarea precedentă, de la 200 milioane la 1,3 miliarde de lei. Salariul minim a fost dublat de la 2200 la 5000 de lei, iar salariul mediu a crescut de la 8000 la 14 000 de lei. Instituțiile responsabile au redus de zece ori numărul șomerilor care primeau ajutor social, dar care erau apți de muncă și refuzau de fiecare data ofertele de muncă. Am simplificat regulile de activitate pentru antreprenori, am redus birocrația și am digitalizat serviciile”, a afirmat Maia Sandu, într-un mesaj video.
Președinta a adăugat că statul a venit cu ajutoare mai mari și pentru agricultori, precizînd că „în 2023, ajutorul alocat agricultorilor a atins o cifră de 2 miliarde de lei – cel mai mare volum de la independență încoace”.Totodată, peste 65% din produsele moldovenești sînt vîndute în prezent pe piața europeană, „ceea ce înseamnă că, doar în 2023, 47 miliarde de lei au ajuns în buzunarele producătorilor moldoveni”, a spus Maia Sandu.
„Am deschis piața europeană pentru o serie de produse moldovenești exportate fără taxe. Moldova a devenit exportatorul numărul 1 de prune în UE. A crescut semnificativ exportul de cireșe, miere, caise. Am obținut în acest an dreptul de a exporta carne de pui proaspătă. În 2023, statul a acordat pentru prima dată plăți directe per kg de lapte și datorită acestui fapt producția de lapte a crescut cu 16% față de 2022”, a explicat șefa statului.
Potrivit președintei, „toate acestea au obiectivul fundamental să asigurăm oportunități de cîștig oamenilor și să avem familii unite, fericite, acasă”. „Vom continua să acționăm pentru a dezvolta economia în țara noastră", a conchis Maia Sandu.
Adăuga comentariu