X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Locul Moldovei în clasamentul țărilor europene privind accesul populației la energia electrică

5 iun. 2023,, 14:30   Economie
2994 1

Moldova ocupă ultimul loc în clasamentul țărilor europene în ceea ce privește cantitatea de energie electrică pe care locuitorii săi o pot achiziționa din salariul mediu.

Acest lucru este demonstrat de datele noului rating al țărilor europene privind accesul populației la energia electrică, realizat de experții RIA Rating.

Potrivit experților, în special, locuitorii Moldovei au posibilitatea de a procura din salariul mediu lunar doar 2105,8 kWh de energie electrică pe lună sau de peste 14,4 ori mai puțin decît cetățenii Islandei, lider în acest clasament (30,31 mii kWh).

De asemenea, printre țările cu energie electrică scumpă în raport cu salariile se numără România, Republica Cehă, Letonia și Lituania. Locuitorii acestor țări pot cumpăra nu mai mult de 5 mii kWh.

În același timp, Islanda, Olanda și Liechtenstein sînt liderii în clasamentul țărilor europene în ceea ce privește puterea de cumpărare a energiei electrice de către populație.


În special, din salariul mediu lunar locuitorii din Islanda pot cumpăra mai mult de 30 de mii kWh. Tarifele la electricitate sînt relativ mici aici, iar salariile sînt printre cele mai mari din Europa, explică experții.

Pe locul doi se află Olanda, unde populația are posibilitatea de a achiziționa 25,7 mii kWh cu un salariu mediu lunar. Liechtenstein, Luxemburg și Norvegia sînt, de asemenea, în Top-5. Cetățenii acestor state pot achiziționa mai mult de 17 mii kWh pe lună.

Rusia ocupă locul șapte în clasament. Din salariul mediu lunar, rușii își pot permite să cumpere aproximativ 13,5 mii kWh. Vecinii săi în clasament sînt Kazahstanul și Finlanda, cu indicatori de 16,9 mii, respectiv, 12,8 mii kWh .

Potrivit experților, în 2022 în Europa a izbucnit o criză energetică acută. Nivelul ridicat al prețurilor la gaze a provocat o situație extrem de tensionată pe piața energiei electrice. Prețul la European Energy Exchange (EEX) din sectorul german a fost în medie de 235,3 euro pe megawatt oră în 2022, ceea ce este de 2,4 ori mai mare decît același indicator din 2021. În unele zile, prețul era aproape de 700 de euro pentru un MWh. Potrivit studiului, prețurile au crescut cel mai mult în august și noiembrie.

Din cauza creșterii prețurilor la gaze și electricitate, multe întreprinderi industriale din Europa au fost nevoite să suspende activitatea. De asemenea, pierderi financiare grave au suferit și unele companii energetice, forțate să cumpere gaze la prețuri excesiv de mari. Pe piața cu amănuntul s-a observat o creștere semnificativă a prețurilor pentru populație. În același timp, trebuie avut în vedere faptul că accesul la energia electrică este determinat nu numai de prețul acesteia, ci și de veniturile cetățenilor, spun experții.
Potrivit analiștilor, în 2023 situația de pe piața europeană a energiei va fi mai puțin tensionată, iar prețurile vor scădea față de anul trecut, dar vor rămîne peste nivelul mediu anual. Experții presupun că disponibilitatea energiei electrice pentru rezidenții unor state ar putea crește.

1
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?