X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Licitația pentru auditarea datoriei Moldovagaz față de Gazprom, anulată

3 iun. 17:45   Economie
742

Grupul de achiziții din cadrul Agenției Proprietății Publice (APP) a decis să anuleze licitația pentru selectarea serviciilor de audit a datoriilor SA Moldovagaz față de Gazprom. Un anunț în acest sens a fost făcut pe 3 iunie curent de reprezentanții APP.

Temeiul acestei decizii, potrivit Agenției, este expirarea termenului de livrare a rezultatului auditului.

APP urmează să actualizeze caietul de sarcini și să relanseze licitația în termeni proximi.

Amintim că Moldovagaz și Gazprom trebuiau să semneze pînă la 1 mai un acord privind stingerea datoriilor istorice. Pînă atunci, partea moldovenească trebuia să efectueze un audit al datoriei.

Gazpromul pretinde de la malul drept al Nistrului suma de 709 milioane de dolari – datorii pentru livrarea gazului și penalități. Chișinăul crede că suma e mai mică și a insistat mai întîi pe verificarea ei de către o companie internațională independentă.


La mijlocul lunii martie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a declarat că companiile internaționale nu au fost interesate să realizeze auditul datoriei istorice pretinse de Gazprom.

„Perioada de aplicare a fost exact cea în care a început războiul din Ucraina. Să nu uităm că întreaga regiune este afectată, spațiul aerian este închis. sînt mai multe elemente care credem că au influențat companiile mari de audit să vină în R. Moldova. Asta ar fi însemnat ca aceste companii să delege oameni, care să stea aici o perioadă mai lungă. A aplicat o singură companie, din Romînia, care nu s-a calificat”, a argumentat Spînu.

Vicepremierul, anterior, a mai precizat că Moldovagaz este în discuții cu Gazprom, la nivel comercial, pentru a afla ce urmează după data de 1 mai. Spînu a spus că sînt luate în calcul mai multe scenarii. Unul dintre ele ar fi ca termenul pentru desfășurarea auditului să se amîne cu 10 luni sau mai mult. Un alt scenariu ar fi cel în care Gazprom decide să nu mai furnizeze gaz în R. Moldova.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав