Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Legea privind piața produselor petroliere ar urma să fie modificată. Ce propune PAS

11 aug. 2021,, 14:28   Economie
2029 1

Deputații Fracțiunii PAS Radu Marian, Vladimir Bolea și Sergiu Lazarencu au înregistrat un proiect de modificare a legii privind piața produselor petroliere.

Potrivit autorilor, inițiativa este menită să amelioreze "tulburările apărute pe piața petrolieră", în urma adoptării în Parlament a legii fostului deputat Alexandru Oleinic. Deputații spun că este nevoie de ajustat legea pentru a elimina problemele urgente și în același timp pentru a păstra mecanismul de plafonare pentru produsele standard, care să ofere populației acces la produse petroliere la un preț corect.

Iată care sînt principalele prevederi ale proiectului:

- Prețul maximal de comercializare cu amănuntul să fie stabilit pentru produsele principale de tip standard (benzină COR 95 și motorină) să fie calculat și publicat zilnic pe pagina web al ANRE. "În rezultat, piața angro a carburanților, precum și prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat și a tuturor celorlalte tipuri de produse cu excepția celor de bază, vor deveni libere. Comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produsele petroliere principale decît cele pentru care sînt stabilite prețurile maxime va fi permisă doar cu condiția vînzării la aceeași stație și a produselor de tip standard.

- Prin proiect se repară o greșeală comisă de către autorul Legii nr. 54/2021 (Oleinic), care în loc să relaxeze condițiile speciale de obținere a licenței pentru importul și comerțul cu ridicata a produselor petroliere principale, a abrogat un alineat de la articolul 13 al Legii care de fapt prevedea drepturile de bază ale importatorului oferite de licența pentru acest gen de activitate.


- În beneficiul companiilor mai mici, proiectul relaxează condițiile de obținere a licenței. Astfel, se propune micșorarea de 5 ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator și anume de la 5 mii m3 la 1000 m3. Această micșorare rezultă din următorul considerent — pe lîngă rezervoarele de capacitate de 50, 100, 200,400, 500 mii m³, în prezent sînt utilizate și menținute în stare de lucru mai multe rezervoare cu capacitate mare de 1000, 2000, 3000 și 5000 mii m³. În cazul se micșorează obligația de a deține mai puțin de 1000 m³ produse petroliere, atunci rezervoarele mari ar cădea în categoria de risc de a deveni inutile și în consecință ar putea degrada infrastructura de depozitare.

- De asemenea, se propune eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin 8 milioane lei capital propriu, întrucît acest cuantum minim împiedică apariția pe piață a mai multor agenți economici.

- Prin proiect se stabilește că Agenția poate ajusta marja comercială în cazul apariției unor factori care nu puteau fi prevăzuți la momentul aprobării precedente și că aceasta poate interveni în structura marjei nu mai mult de 10% din media efectiv înregistrată de operatori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?