La ce au crescut prețurile în Moldova?

La ce au crescut prețurile în Moldova?

În Moldova, inflația lunară, în ianuarie 2019, a fost de 1,3%, iar inflația anuală (în ultimele 12 luni) a fost de 2,2%, transmite Noi.md.


Acest lucru a fost raportat de Biroul Național de Statistică, menționând că prețurile de consum în ianuarie 2019 au crescut cu 1,3% față de luna precedentă, pe fondul creșterii prețurilor la alimente cu 1,7%, al creșterii prețurilor la produsele nealimentare - cu 1,5%, precum și cu o majorare cu 0,2% a tarifelor pentru serviciile prestate populației.


Despre aceasta a anunțat Biroul Național de Statistică, menționînd că creşterea preţurilor medii de consum cu 1,3 la sută a fost determinată de creşterea preţurilor la produsele alimentare şi la mărfurile nealimentare cu 1,7 şi, respectiv, 1,5 la sută, precum și de majorarea tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0,2 la sută.


Conform statisticii ofciale, în luna ianuarie 2019 faţă de decembrie 2018 au fost înregistrate creşteri de preţuri la următoarele produse alimentare: legume proaspete – cu 12,1% (în special: vinete – cu 40,3%, varză – cu 26,8%, ardei graşi – cu 25,4%, tomate şi dovlecei – cu cîte 17,7%, ceapă uscată – cu 13,5%, castraveţi – cu 11,1%, morcovi – cu 5,0%), struguri – cu 10,6%, cartofi – cu 5,9%, fructe exotice – cu 4,6%, citrice – cu 3,2%, zahăr tos – cu 2,0%, peşte proaspăt şi congelat – cu 1,2%, diferite crupe – cu 1,1%, smîntînă – cu 1,0%, brînză din lapte de vacă şi făină de grîu – cu cîte 0,9%, carne de pasăre – cu 0,7%, lapte integral – cu 0,6%.


Totodată, în această perioadă au scăzut unele preţuri la boboase – cu 1,2%, preparate din carne şi semifabricate – cu 0,6%, usturoi – cu 0,5%, ceai şi cafea solubilă – cu cîte 0,1%.


Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, menţionăm că în perioada de referinţă s-au înregistrat unele creşteri de preţuri la telefoane – cu 3,1%, scurte pentru copii – cu 1,4%, obiecte pentru călătorii şi de galanterie, televizoare, jocuri, jucării, obiecte colecţionate – cu cîte 1,1%.


Articolele cosmetice şi parfumerie, maşinile de spălat rufe şi veselă s-au scumpit cu cîte 1,0%, aragazurile, aspiratoarele, produsle pentru igiena personală, dispozitivele medicale – cu cîte 0,7%, plitele electrice, frigiderele, uneltele de muncă electrice, uneltele şi accesoriile mici, detergenţii, produsele chimice de uz casnic, obiectele de sanitărie şi igienă, vesela pentru bucătărie şi obiectele casnice, articolele de menaj din ţesături – pînă la 0,6%, ţigările – cu 25,2%.


Concomitent, în perioada de raportare, au fost înregistrate unele reduceri de preţuri: la gazul lichefiat ambalat în butelii – cu 0,6%, medicamente – cu 0,2%, pantofi şi rochii pentru dame, pantofi pentru bărbaţi – pînă la 0,1%. 


Pentru serviciile prestate populaţiei, în luna ianuarie 2019, faţă de decembrie 2018, a fost înregistrată o majorare la tarifele medii lunare pentru întreţinerea copiilor în creşe şi grădiniţe – cu 4,2%, la unele servicii medicale cu plată – cu 4,1%, analizele medicale ale persoanelor internate în spital – cu 0,9%.


Plata pentru chiria în cămine studenţeşti a crescut cu 0,5%, iar serviciile pentru igiena personală – cu 0,3%.


În același timp, în perioada de raport au fost înregistrate reduceri de prețuri la serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 3,2%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 0,2%, serviciile de turism peste hotarele ţării şi serviciile hoteliere – cu cîte 0,1%.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load