X 
Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1341

Japonia va oferi un grant pentru susținerea fermierilor din Moldova

6 dec. 2023,, 21:07   Economie
2436 0

Guvernul Japoniei îi va oferi Guvernului Moldovoei asistență financiară nerambursabilă în sumă de 300 milioane de yeni japonezi, pentru asigurarea întreprinderilor agricole mici și mijlocii cu fertilizanți complecși.

Proiectul va fi implementat de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii, și are ca scop sprijinirea fermierii moldoveni au fost puternic afectați de majorarea semnificativă a prețurilor la imputuri, în special la îngrășămintele minerale, și de scăderea prețurilor finale la produsele agricole ca urmare a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În mesajul său, Ambasadorul Japoniei dl. Yamada Yoichiro a remarcat „Moldova a fost grav afectată, dar a rezistat bine. Îmi exprimat dorința ca prietenia și solidaritatea Japoniei cu Moldova să vă ajute să culegeți o recoltă bogată din munca și perseverența dumneavoastră.”

“Împreună cu partenerii republicii Moldova... inclusiv al prietenilor noștri din Japonia care ne sînt alături, de Republica Moldova, prin acordul semnat astăzi demonstrează sprijinul pentru dezvoltarea sectorului agricol, fermierilor noștri de a continua să se modernizeze” a menționat Dl. Nicolae Popescu, Viceprim-Ministru, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Pe parcursul ultimilor ani, Japonia a finanțat mai multe proiecte în domeniul îmbunătățirii calității vieții și promovării dezvoltării economice sustenabile în Moldova, printre care: modernizare a tehnicii și echipamentului agricol în valoare de 2.1 miliarde yeni japonezi; livrare a echipamentelor medicale în valoare de 100 milioane yeni japonezi; îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor în valoare de 1.6 miliarde yeni japonezi; Programul de consolidare a sistemului medical în valoare de 1 miliard yeni japonezi; Programul “Împrumutul de politici de dezvoltare întru redresarea economică” în valoare de 13.5 miliarde yeni japonezi; Programul de granturi în domeniul securității umane ”Kusanone” în valoare de aproximativ 278 milioane yeni japonezi în perioada dintre 2019 și 2023, etc.

7
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?