Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Jacheta unui astronaut, vîndută cu 2,8 milioane de dolari

28 iul. 05:00   Economie
1733

Jacheta purtată de astronautul Buzz Aldrin în timpul zborului istoric spre Lună, în 1969, a fost vîndută la licitaţie pentru aproape 2,8 milioane de dolari

„Apollo 11 Inflight Inflight Coverall Jacket” devine astfel cel mai scump artefact spațial vîndut pînă acum, potrivit casei de licitații Sotheby's.

Jacheta spațială a fost vîndută unei persoane care a făcut oferta prin telefon, după ce mai mulți doritori au licitat pentru ea timp de 10 minute, a precizat casa de licitații.

Aldrin, acum în vîrstă de 92 de ani, a purtat această jachetă pe parcursul zborului spre Lună. A schimbat-o doar pentru a-și pune costumul presurizat cu care a coborît pe suprafața satelitului Terrei.

Jacheta are ecusonul cu numele lui Aldrin pe piept, în partea stîngă, deasupra emblemei misiunii Apollo 11, şi steagul american pe umărul stîng. În partea dreaptă, pe piept, se află sigla NASA. Este confecţionată dintr-un material rezistent la foc, cunoscut sub numele de pînză Beta, care a fost încorporat în costumele spaţiale în urma unui incendiu care a ucis trei astronauţi la bordul Apollo 1, în 1967.


Aldrin şi Neil Armstrong au devenit primii astronauţi care au păşit pe Lună, la 20 iulie 1969. Cel de-al treilea membru al echipajului, Michael Collins, a rămas la bordul navetei spațiale.

Se estimează că 650 de milioane de oameni din întreaga lume au urmărit acest moment la televizor.

După ce au petrecut peste 21 de ore pe Lună, Aldrin și Armstrong s-au întors apoi la navetă și s-au schimbat la loc în costumele de zbor, pe care le-au descris ca fiind „mult mai confortabile”, într-o notă care însoțește articolul scos la licitație.

La licitație au fost scoase de asemenea un întrerupător rupt și pixul negru pe care Aldrin l-a folosit pentru a-l repara, ajutînd astfel echipajul să nu rămînă blocat pe Lună.

În total, articolele din colecția personală a astronautului s-au vîndut cu 8,2 milioane de dolari.

Planul de zbor al misiunii, cu care astronauții au călătorit în spațiu, a fost cumpărat cu 819.000 de dolari.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав