X 
Incendii stiri: 690
Cazul Șor stiri: 590
Preşedintele stiri: 3734

Ioniță: Fluxul de refugiați din Ucraina a influențat pozitiv economia

26 mar. 23:00   Economie
2578 0

Refugiații din Ucraina au avut o influență pozitivă asupra economiei Republici Moldova, susține expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „Analize economice”.

Aceștia au fost cazați în hotelurile, motelurile și pensiunile noastre turistice, susținînd ramura HoReCa, au consumat bunuri aducînd bani în bugetul național.

Totodată, a avut de cîștigat și ramura transportului, prin schimbul de mărfuri din și spre Ucraina, transmite radiomoldova.md.

Bugetul național în 2022 datorită reducerii consumului a avut o creștere modestă, a remarcat expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, refugiații ucraineni au contribuit la consolidarea acestuia, generînd venituri sub formă de TVA și accize. Veaceslav Ioniță a mai precizat că 5 000 de refugiați din Ucraina s-au încadrat în cîmpul muncii și achită asigurările sociale, medicale, alte taxe și impozite.

„Din TVA, accize, asigurări sociale, medicale și alte tipuri de impozite și taxe, în primul trimestru al anului trecut a fost de 150 de milioane de lei, în trimestrul II – 550 de milioane de lei, trimestrul III – 560 de milioane de lei, trimestrul VI – 590 de milioane de lei. Total, în bugetul național, care anul trecut a avut o situație nu dintre cele mai plăcute, refugiații ucraineni au adus cel puțin 1,8 miliarde de lei”, a declarat expertul.


Veaceslav Ioniță a mai spus că, în ultimii zece ani, investițiile ucrainenilor în Republica Moldova au crescut de două ori, de la 27 milioane de dolari în 2010 la aproximativ 54 de milioane de dolari în 2021.

Totodată, analistul economic a menționat că în 2018, volumul serviciilor de transport de mărfuri și de pasageri, care au venit sau au plecat spre Ucraina, a constituit 434 de milioane de dolari, iar în 2022 volumul acestora a fost de 480 de milioane de dolari.

1
3
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?