X 
Criza energetică stiri: 1635
Cutremure stiri: 271

Ioniță: Avem două soluții - una rea, alta - foarte rea

5 iul. 13:30   Economie
2452 0

Creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale, cotațiile ridicate la bursele internaționale, întreținerea infrastructurii de transport și distribuție a gazelor, plata impozitelor și salariilor.

Acestea sînt principalele argumente ale conducerii Moldovagaz, care a cerut majorarea tarifelor la gazele naturale cu circa 45%.

Ceban a spus că ANRE ar trebui să țină cont de aceste argumente, deoarece, potrivit lui, în Republica Moldova nu există rezerve de "combustibil albastru". "Un calcul simplu: am menționat că astăzi diferența pentru luna iulie este de aproximativ 300 dolari. Puteți vedea deja că cotațiile la bursele internaționale sînt în creștere, respectiv, în luna august ne așteptăm la o creștere și mai mare a prețului de achiziție, de aceea acest factor este indicat în solicitarea noastră ca fiind principalul", a declarat Vadim Ceban, directorul Moldovagaz. Ceban justifică, de asemenea, creșterea prețurilor prin necesitatea de a achita impozitele de stat și salariile angajaților. Potrivit acestuia, compania a înregistrat deja abateri negative.

"Pe lîngă cheltuielile de cumpărare a gazelor naturale, trebuie să finanțăm și activitatea noastră curentă, activitate care nu are legătură cu furnizarea

"combustibilului albastru", cum ar fi distribuția gazelor naturale, transportul. Trebuie să susținem sistemul, să plătim impozite la buget, salarii etc.", a spus Ceban.


Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, a cărui opinie a fost solicitată de jurnaliști, creșterea este justificată, dar consumatorii vor fi puși într-o situație de impas, mai ales în sezonul rece, cînd consumul de gaze naturale este mult mai mare.

"Avem două soluții - una rea și alta - foarte rea. Soluția proastă — majorăm tariful, soluția și mai rea — îl majorăm și acumulăm noi datorii. De ce spun că acest lucru este și mai rău, pentru că acum tariful este majorat, cetățenii au facturi mai mici, consumul de gaz este mic și oamenii nu vor simți atît de mult creșterea. Iar în toamnă, dacă vom avea un tarif și mai mare la gaze, plus problema cu datoriile curente, cred că populația noastră va avea probleme foarte mare cu capacitatea de a plăti facturile", a spus el.

Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului de la 1 iulie pînă la 23 57 lei. Acum, consumatorii casnici plătesc 18,60 pentru 1 metru cub de "combustibil albastru". ANRE a majorat tariful la solicitarea companiei furnizoare de la 1 iunie, atunci Moldovagaz a cerut majorarea prețului pînă la 24 de lei.

Recent, deputatul PAS, Vladimir Bolea, a declarat într-un interviu acordat unei mass-media că, atunci cînd ANRE a decis să stabilească tariful actual, s-a presupus că acesta va acoperi și o posibilă creștere a prețului de achiziție și a fost calculat de la bun început "în avans".
Введите сообщение

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав