Iohannis le-a cerut liderilor europeni să ofere sprijin energetic Moldovei

8 oct. 2022,, 12:30   Economie
1821 0

Președintele României Klaus Iohannis a făcut apel la summitul UE de la Praga să susțină Republica Moldova, menționînd că măsurile luate la nivel european ar trebui să țină cont și de securitatea energetică a țării noastre, care are nevoie de sprijin imediat din cauza sezonului rece, transmite digi24.ro.

Vineri, 7 octombrie 2022, Președintele României a participat la o ședință informală a Consiliului European, care a avut loc la Praga.

Principalele subiecte de pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului European au vizat situația din Ucraina sub toate aspectele, evoluțiile din sectorul energetic în ceea ce privește impactul prețurilor ridicate și eforturile de asigurare a securității aprovizionării, precum și situația economică la nivelul La nivel european, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale Române.

Liderii europeni au remarcat că Federația Rusă folosește energia ca armă pentru a submina puterea economică a UE și și-au reafirmat hotărîrea de a răspunde într-un mod coordonat pentru a asigura securitatea aprovizionării, inclusiv prin construirea de parteneriate reciproc avantajoase, atenuînd impactul prețurilor ridicate asupra consumatorilor, în special vulnerabili, și prin măsuri de reducere a cererii de energie. În ceea ce privește securitatea energetică, discuțiile dintre liderii europeni s-au concentrat în special asupra impactului prețurilor ridicate la energie asupra gospodăriilor și industriei și asupra necesității unui răspuns european coordonat la această situație.

„Președintele Klaus Iohannis a făcut apel la continuarea coordonării la nivelul UE pentru a depăși provocările comune în acest domeniu, salutînd măsurile luate pînă acum și subliniind, de asemenea, că sînt necesare mai multe acțiuni, în principal care să vizeze reducerea durabilă a prețurilor la energie. În contextul menținerii unor niveluri ridicate ale prețurilor la energie, care este o problemă constantă, Președintele României a reamintit necesitatea luării de măsuri care să asigure separarea prețului energiei electrice de prețul gazelor naturale”, se arată în comunicat.


În plus, Klaus Iohannis a apelat la necesitatea diversificării în continuare a aprovizionării cu gaze naturale din surse multiple și de încredere, a utilizării resurselor locale, a dezvoltării proiectelor de infrastructură și a întăririi interconexiunilor, salutînd în acest context recenta punere în funcțiune a unui interconector între Grecia și Bulgaria.

Președintele României a reafirmat faptul că măsurile luate la nivel european trebuie să țină cont și de securitatea energetică a Republicii Moldova, care are nevoie de sprijin imediat din cauza sezonului rece.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий