Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Întreprinderile care desfășoară activități în domeniul construcțiilor, incluse într-un Registru de stat

3 ian. 12:15   Economie
2594 0

Pentru prima dată în Republica Moldova va fi creat Registrul de stat în domeniul construcțiilor. Acesta va conține date cu privire la întreprinderile care desfășoară activități în domeniul urbanismului și construcțiilor.

Crearea Registrului, care va fi în gestiunea Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică, este prevăzută în Codul Urbanismului și Construcțiilor, aprobat de Parlament în lectură finală, transmite IPN.

Noul Cod vine să sistematizeze prevederile referitoare la etapele care sunt parcurse pentru edificarea unei construcții, începînd cu concepția, proiectarea, autorizarea, execuția, exploatarea, urmărirea comportării în timp, precum și controlul statului în post-utilizarea construcțiilor. Cu referire la controlul de stat, noul cod conține prevederi care vizează scopul controlului, faptele care constituie încălcare în domeniul calității în construcții, autoritatea competentă în controlul de stat, modul de executare a controlului de stat etc.

Proiectul Codului mai conține prevederi referitoare la modul de emitere a certificatului de urbanism și a autorizației de construire/desființare. Autorizarea executării construcțiilor în localități se va face numai în baza documentației de urbanism, elaborată, expertizată, avizată și aprobată conform legii.

În același timp, sînt prevăzute și unele excepții: pentru localitățile rurale cu o populație ce nu depășește 3000 de locuitori eliberarea certificatului de urbanism pentru proiectare se va elibera conform unui regulament aprobat de Guvern.


De respectiva procedură simplificată vor beneficia aproximativ 679 de localități, estimativ 1,5 milioane de locuitori.

1
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?