Incendii stiri: 685
Cazul Șor stiri: 582
Preşedintele stiri: 3738

Inflația în Republica Moldova ar putea ajunge în acest an la 13,7 la sută, iar în 2024 indicele ar putea fi 5,5%

15 mai. 21:45   Economie
1186 0

Prețurile mari la produse și servicii nu mai cresc în ritmul alert de anul trecut. Inflația în Republica Moldova ar putea ajunge în acest an la 13,7 la sută, iar în 2024 ar putea scădea pînă la 5,5%.

Este prognoza Băncii Naționale prezentată astăzi de guvernatorul BNM, Octavian Armașu. Potrivit lui, rata inflației a coborît de la 34% în noiembrie anul trecu, la 18% în aprilie curent, transmite jurnaltv.md.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul BNM: "Conform previziunilor noastre, PIB-ul va reveni în zona pozitivă în trimestrul III și se va menține în anul viitor. Vedem o revigorare pe toate segmentele. Ne așteptăm ca deja în trimestrul IV, noi vom fi în limita benzii de inflație, aproape de țintă și măsurile noastre ulterioare de politică monetară vor fi orientate spre aceea de a menține inflația în coridor."

Mai mult, guvernatorul Băncii Naționale a spus că inflația s-a redus mai mult comparativ cu prognozele anterioare, inclusiv datorită faptului că populația consumă mai puține bunuri și servicii.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul BNM: "Observăm că sursele de finanțare sînt pronunțat negative decît propriu zis consumul casnic. Aici avem două explicații: faptul că avem în țară și un număr mare de refugiați care lărgesc sursele din finanțare și consumul propriu zis, însă oricum e slab. Totodată, oameni au recurs și la economiile lor pe care le au acasă."


Potrivit BNM, îmbunătățirea prognozei inflației „a devenit posibilă datorită adoptării în timp util a măsurilor de politică monetară de către regulator, precum și diminuării prețurilor interne de consum, scăderii prețurilor internaționale și remedierii prognozei privind economia zonei Euro. Mai mult, prețurile la produsele petroliere vor înregistra ieftiniri. De asemenea, vor costa mai puțin și produsele alimentare, se mai arată în prognoza BNM.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?