X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1121

Inflația în Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani

19 aug. 02:00   Economie
1009 0

Preţurile în Marea Britanie continuă să crească în cel mai rapid ritm din ultimii peste 40 de ani. Rata inflaţiei a depăşit 10% pentru prima dată din februarie 1982.

Rata anuală a inflaţiei a urcat iulie la 10,1%, de la 9,4% luna precedentă, peste estimările economiştilor, a anunţat miercuri Oficiul Naţional de Statistică (ONS). La acest nivel al inflației a contribuit cel mai mult creşterea preţurilor alimentelor. De asemenea, contribuţii importante au avut şi preţurile la energie, benzină şi motorină. Banca Angliei (BoE) a avertizat că inflaţia ar putea depăşi 13% în octombrie.

Luna aceasta, Banca Angliei a decis să majoreze dobînda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, cea mai mare creştere de dobîndă de după 1995, chiar dacă se aşteaptă la o recesiune îndelungată. Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 8 la 1 pentru majorarea dobînzii de referinţă de la 1,25% pînă la 1,75%, acesta fiind cel mai ridicat nivel de la sfîrşitul anului 2008. Ministrul de Finanţe, Nadhim Zahawi, a declarat că ţinerea inflaţiei sub control este "prioritatea sa".

"Înţeleg că această perioadă este dificilă şi oamenii sînt îngrijoraţi de creşterea preţurilor, un fenomen cu care se confruntă ţările din întreaga lume. Deşi nu există soluţii uşoare, ajutăm unde putem cu pachete de asistenţă financiară pentru cei cu cu venituri scăzute şi pentru pensionari", a adăugat oficialul britanic, citat de Agerpres. Unii investitori avertizează că Marea Britanie se confruntă atît cu riscul unei inflaţii ridicate persistente, cît şi cu cel al recesiunii, în urma majorării preţurilor la importurile de energie şi a dificultăţilor provocate de Brexit.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав