Potrivit Studiului, statistica oficială a ultimilor 10 ani arată că declinul a fost unul drastic, producția laptelui scăzînd cu 38% în perioada 2009-2019.
Importul înregistrează o ascendență de 405%, comparînd anul 2009 cu 2019, astfel constituind 30% din totalul de lapte consumat. Iar 94% din laptele autohton este produs de gospodăriile populației (familii) și doar 6% din laptele utilizat pentru procesare, provine de la întreprinderile agricole.
Planul Investițional va fi divizat în 3 faze, care vor contribui la majorarea producției de lapte de către întreprinderile agricole cu o pondere de la 4% la 60%. Această majorarea procentuală va duce atît la majorarea producției de lapte propriu-zise în tone, cît și va determina suma investițională necesară.
Conform Studiului, principalele produse lactate exportate, după valoarea monetară în 2019, au fost brînzeturile și cașcavalurile- cca. 5.5 milioane USD. Brînzeturile și cașcavalurile au fost principalele produse lactate exportate, nu doar în 2019 dar și în ultimii 5 ani, înregistrînd o pondere medie de cca. 58% din total importuri (ca valoare), iar în 2019 a dominat valoarea exporturilor, avînd o pondere de 93%.
În Studiu, se mai menționează că Moldova înregistrează o Balanță Comercială a produselor lactate negativă cu o scădere anuală medie de -28% anual. Importurile au depășit exporturile cu aproape -52 milioane USD în 2019. În 2015 acest indicator a avut valoarea de cca. -20 milioane USD. Respectiv Balanța Comercială a înregistrat un trend negativ de -161% în ultimii 5 ani.
Adăuga comentariu