COVID-19 în MOLDOVA

În Rusia, autorul "schemei moldovenești" de spălare a banilor este acuzat de crimă organizată

În Rusia, autorul "schemei moldovenești" de spălare a banilor este acuzat de crimă organizată

Astăzi, Curtea Tverskaia din Moscova va examina demersul anchetei privind arestarea unuia dintre organizatorii așa-numitei scheme moldovenești a bancherului Alexandr Grigoriev.

Acum un an, el a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru furtul a peste 2 miliarde de ruble din cele două instituții de creditare controlate. Acum ex-bancherul condamnat va răspunde pentru crearea unei comunități criminale organizate, care a scos din Rusia peste 500 de miliarde de ruble.

După cum scrie kommersant.ru. cu o cerere de arestare a lui Alexandr Grigoriev la Curtea Tverskaia din Moscova s-a adresat un anchetator al Departamentului de Investigații al MAI. Anume subdiviziunea sa, din mai 2015, investighează dosarul penal privind "efectuarea operațiunilor valutare de transfer a mijloacelor bănești în conturile nerezidenților cu utilizarea documentelor contrafăcute" și "organizarea unei comunități criminale" (art. 193.1 CP a FR și art. 210 CP a FR).


În anul viitor, reprezentanții MAI au declarat că membrii grupării în ultimii ani ar putea scoate din țară aproximativ 46 miliarde USD (potrivit datelor băncii centrale, în aceeași perioadă, peste hotare au fost scoase în mod ilegal peste 75 miliarde USD). În același timp, sursa "Kommersant" în structurile de forță a susținut că cifra de afaceri anuală a grupării criminale a fost de aproximativ 1 trilion de ruble.

Cu toate acestea, primele progrese în investigarea acestui caz de rezonanță au apărut abia în februarie 2019.

După cum a spus deja "Kommersant", atunci la Moscova a fost reținut, iar a doua zi arestat, de aceiași Curte Tverskaia, Alexandru Corchin — acționar al Victoriabank, al cărui proprietar este considerat oligarhul moldovean aflat în căutare internațională, Vladimir Plahotniuc. Anume pe ultimul, precum și pe un alt om de afaceri moldovean cunoscut, Veaceslav Platon (în 2017 a fost condamnat în Moldova la 18 ani de închisoare, iar recent a fos eliberat în legătură cu revizuirea dosarului) și bancherul rus Alexandr Grigoriev, organele de drept ruse îi consideră organizatorii schemei criminale. Potrivit unor date, anume mărturia domnului Korkin (dosarul său a fost examinat separată și a fost deja finalizat) a ajutat organele de drept să stabilească atît schema însăși, cît și persoanele implicate în aceasta.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load