În problema recunoașterii dreptului de proprietate a Moldovei în Ucraina nu ar trebui să existe nici un fel de dubii. Opinie

20 mar. 2021,, 11:00   Economie
2676 3

Toate proprietățile publice ale Moldovei peste hotare formează un patrimoniu, bazele căruia au fost puse de prin anii 1967-69 și cu mijloacele RSSM, iar generația noastră este obligată să păstreze cel puțin această moștenire, iar mai tîrziu să o transmită generațiilor următoare. Prin urmare în problema recunoașterii dreptului de proprietate a Moldovei în Ucraina nu ar trebui să existe nici un fel de sau-sau.

O astfel de opinie într-un interviu pentru Noi.md a exprimat Alexandru Bunescu, fostul director al Întreprinderii de stat "Medisan", comentînd diversele puncte de vedere expuse în presa ucraineană pe tema proprietății de stat a Moldovei în Ucraina, printre care este și aceea că tot ce se află pe teritoriul Ucrainei trebuie să aparțină ucrainenilor, mai ales dacă Moldova ani în șir nu a avut grijă deloc de activele sale în aceeași regiune Odessa.

Alexandru Bunescu a amintit că pe litoralul din Odessa, în orășelele Sergheevca, Coblevo, Zatoca, practic toate instituțiile sanatorial-balneare au fost construite din banii RSSM. Ucraina a alocat un vast teritoriu în aceste scopuri.

El a atras atenție asupra faptului că există un document — ”Actul de Stat privind dreptul de utilizare a terenului”, — în care negru pe alb este scris, că în raionul Șabola (în prezent – orășelul Sergheevca) se transmit Administrației stațiunii «Sergheevca» a RSSM, 631 hectare de teren în folosință gratuită, fără termen.

Același document spune, că terenul este transmis pentru construirea facilităților stațiunii. Chiar și clădirea administrației publice locale din Sergheevca este construită din piatra adusă din împrejurimile Chișinăului.


În a.1967 prin dispoziția Consiliului de miniștri al RSSM, a fost creată Administrația stațiunii ”Sergheevca” în cadrul Departamentului administrativ al Consiliului de miniștri al RSSM. Acesteia i-au fost atribuite funcțiile de dezvoltator, manager al teritoriului stațiunii și autoritate coordonatoare.

”Eu dispun de fotografia documentului, din care este clar ce dotări suplimentare a alocat fiecare minister al RCCM în scopul dezvoltării stațiunii Sergheevca, în construcția și dezvoltarea unor obiective concrete ale stațiunii. Conform numai acestui document, în a.1980 RSS Moldovenească suplimentar a alocat 95 mln. ruble pentru construirea instituțiilor sanatorial-balneare, a taberelor de pionieri, a obiectelor de menire social-culturală și de trai. Adică, toate ministerele RSSM au avut propriile obiecte sanatorial-balneare, finanțate din bugetul moldovenesc. Către începutul anilor 1970 stațiunea Sergheevca devenise principala și unica stațiune a Moldovei pe litoral. Așa că în problema recunoașterii dreptului de proprietate a Moldovei în acest caz în general nu pot exista careva dubii. Am certitudinea, că în arhivele noastre există multe informații importante privind aceste obiecte, dar care au fost uitate în acești 30 de ani”, a declarat fostul director al Întreprinderii de stat "Medisan".

El a atras atenție la faptul că Administrația stațiunii «Sergheevca» instituită pe timpuri, era subordonată Departamentului administrativ al Consiliului de miniștri al RSS Moldovenești, în prezent – Cancelaria de stat a Republicii Moldova

”Presupun că în zorii independenței toți erau preocupați de problemele identitare, lingvistice. Această administrație pur și simplu a dispărut. Eu nu pot găsi măcar un document cu privire la lichidarea Administrației stațiunii Sergheevca. Există documentul prin care ea a fost creată, după care… - nimic clar... Am certitudinea, că în Arhiva națională și în cea a cancelariei de stat se păstrează documente foarte interesante cu privire la toate proprietățile de stat ale Moldovei”, a subliniat Alexandru Bunescu.

! Постановление Совета Министров МССР Нр.479 От 19.12.1980 by Noi.md on Scribd

! Сергеевка Государственный Акт На Право Пользования Землёй by Noi.md on Scribd

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?