În Moldova, va fi intensificat controlul containerelor

În Moldova, va fi intensificat controlul containerelor

În Moldova, va fi sporită eficienţa controlului containerelor, care intră sau ies din ţara noastră.


Declaraţia vine din partea Serviciului Vamal al Moldovei cu menţiunea că acest lucru va fi posibil datorită extinderii colaborării dintre acesta şi Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) în cadrul Programului de Control al Containerelor, transmite Noi.md. 


Măsurile care urmează a fi întreprinse în acest sens au fost discutate în cadrul întrevederii Directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu Coordonatorul regional al UNODC, Naida Chamilova. 


Una dintre acțiunile propuse de Directorul Serviciului Vamal al Moldovei se referă la extinderea ariei de competență a grupului mixt de intervenție, specializat în controlul containerelor. 


Actualmente, grupul instituit activează doar în PIL Giurgiulești, însă instituția examinează oportunitatea localizării acestuia în Chișinău și conferirea competențelor de efectuare a controlului containerelor pe întreg teritoriul țării. 


Inițiativa a fost salutată de Naida Chamilova, care a menționat că va susține toate demersurile în acest sens. Asistența acordată va consta inclusiv în organizarea instruirilor, schimburilor de experiență și a vizitelor de studiu peste hotare. Totodată, Șeful Vămii a subliniat necesitatea stabilirii schimburilor de informații cu porturile din regiune privind mărfurile transportate pe cale maritimă, menționând, în mod special, porturile Odesa și Constanța, pe unde sînt tranzitate cele mai multe containere care ajung în țara noastră. 


„Un schimb operativ de informații ar veni în susținerea măsurilor antifraudă pe care le întreprindem în vederea neadmiterii contrabandei cu mărfuri transportate prin intermediul containerelor”, a argumentat Vitalie Vrabie. 


Conform celor convenite, părțile se vor întruni în viitorul apropiat pentru a stabili modalitatea de implementare a propunerilor înaintate. 


Programul de Control al Containerelor este implementat în baza Memorandumului de Înțelegere între Organizația Națiunilor Unite, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră din Republica Moldova, semnat la Viena, la data de 19.12.2014.


Programul urmărește optimizarea acțiunilor preventive desfășurate în Republica Moldova privind containerele transportate pe cale maritimă și terestră legală pentru a reduce riscul utilizării acestora în cadrul activităților ilicite, în special a traficului ilicit de droguri, a precursorilor chimici, a contrabandei cu mărfuri, evaziunii fiscale și potențialelor acte teroriste.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load