În Moldova, va fi asigurată calitatea europeană a benzinei şi motorinei

În Moldova, va fi asigurată calitatea europeană a benzinei şi motorinei

În Moldova va fi intensificat controlul calităţii benzinei şi motorinei comercializate, urmărind ca această calitate să corespundă standardelor aplicate la acest compartiment de Uniunea Europeană, notează Noi.md.


Astfel de măsuri prevede hotărîrea privind amendamentele la mai multe hotărîri ale cabinetului de miniştri referitor la piața produselor petroliere. Documentul a fost elaborat în scopul realizării acțiunilor stabilite în Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2017-2019.


Pentru armonizarea legislației naționale în domeniul calității benzinei și motorinei au fost operate, de asemenea, modificări la prevederile ce ţin de protecția drepturilor şi intereselor legitime ale consumatorului de produse petroliere.


Conform prevederilor Legii privind piața produselor petroliere, Ministerul Economiei și Infrastructurii este responsabil de elaborarea politicilor publice și actelor normative în procesul monitorizării calității produselor petroliere. 


Hotărîrea adoptată de Guvern prevede crearea unui sistem de monitorizare a calității benzinei și motorinei, care ar reglementa modalităţile de stabilire a specificațiilor tehnice către benzină și motorină, precum și mecanismele de monitorizare în baza standardelor europene.


Sistemul de monitorizare a calității benzinei și motorinei vine să asigure parametrii de calitate a benzinei și motorinei atît la importul, cît și la comercializarea acestora la stațiile de alimentare.


Potrivit modificărilor, importul, depozitarea și vînzarea benzinei cu conţinut de tetraetil de plumb vor fi interzise în Moldova, iar pe piața țării va fi acceptat numai combustibil care corespunde noilor caracteristici tehnice aprobate ale calității combustibilului.


Activitatea de prelevarea de probe va consta în prelevarea de probe de benzină și motorină în conformitate cu planul național aprobat și verificarea parametrilor caracteristicilor tehnice stabiliți într-un regulament special. Activitățile de prelevare a probelor vor fi efectuate de organismele de control recunoscute de Ministerul Economiei și Infrastructurii.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load