Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În Moldova scade suprafața plantațiilor viticole

2 iul. 2021,, 15:30   Economie
2516 0

Există o tendință de reducere a plantațiilor de struguri în Moldova.

Despre acest lucru a declarat într-un comentariu pentru eNews consultantul principal al Serviciului politici și reglementări în domeniul produselor sectorului vitivinicol și băuturilor, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Valeriu Cebotari, transmite Noi.md.

Potrivit lui, conform datelor oficiale ale Biroului Național de Statistică, în prezent în Moldova există peste 120 de hectare de plantații viticole împreună cu proprietățile private.

"Dar în gospodăriile specializate există tendința de reducere a acestora, aproximativ 75 de mii de hectare, deoarece în fiecare an se dezrădăcinează 3-4 hectare și se plantează doar 1 hectar", a menționat Valeriu Cebotari.

"Cred că trebuie să producem atîția struguri cît putem vinde. În lume există tendința de reducere a suprafeței soiurilor de vin. Soiurile de masă încă sînt păstrate. Iar o persoană trebuie să mănînce 36 de kilograme din aceste pomușoare valoroase și foarte utile pe an", a spus el.


Vorbind despre modul în care vremea rea a afectat viticultura în ultimele luni, Cebotari a subliniat că o astfel de vreme ploioasă nu este rea pentru industria strugurilor.

"Dar există un alt moment negativ. Vremea contribuie la dezvoltarea unor boli fungice periculoase, în special la soiurile europene de struguri, a mucegaiului, a oidiumului. Plantațiile sînt afectate de obicei de putregaiul cenușiu, iar acum s-a alăturat și putregaiul alb. Viticultorii vor trebui să aleagă zile bune după ploi pentru a proteja plantațiile și să stropească mai des. În loc de 1-2 ori pe lună, ei vor trebui să facă acest lucru o dată la 7-10 zile", a spus el.

Expertul a menționat că combinația între precipitații și vremea caldă a dus la creșterea lăstarilor.

"Tufele de struguri au nevoie de o temperatură optimă - pînă la 26 de grade, dar în acest an ea este mult mai mare. Prin urmare, deja acum, dar nu în iulie-august, este necesar se taie vîrfurile lăstarilor. Acest lucru va oferi plantelor posibilitatea de a se dezvolta mai bine, iar boabele se vor coace mai repede", a subliniat Valeriu Cebotari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?