Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

În Moldova scade prețul la cartofi

23 dec. 2021,, 16:15   Economie
4112

La sfârșitul anului 2021, în Moldova a fost reluat procesul de scădere a prețului la cartofi.

Despre acest lucru au anunțat experții EastFruit, menționînd că săptămîna trecută, pentru prima dată în luna decembrie a acestui an, prețul angro al cartofilor pe piața internă a Moldovei au scăzut cu aproximativ 1 leu/kg - pînă la 3,5-4,5 lei/kg (0,19-0,25 dolari/kg). Acesta este diapazonul de prețuri de la jumătatea lunii noiembrie, cînd piața locală periodic erau vîndute loturi de cartofi proaspăți recoltați direct de pe cîmpuri.

Potrivit reprezentanților Asociației Producătorilor de cartofi din Moldova, în ultima săptămînă a lunii decembrie, motivul scăderii prețului la aceste produse este același. La sfîrșitul primei săptămîni a acestei luni, într-o serie de gospodării producătoare de cartofi a fost recoltată ultima roadă de cartofi tîrzii – de pe cîmpurile semănate în iulie. De obicei, aceste produse sînt plasate în fondul de semințe. Cu toate acestea, are loc o "sortare" - adică cei mai mari cartofi sînt vînduți pentru consum. În acest an, cartofii tîrzii crescuți în întreprinderi agricole specializate sînt de înaltă calitate.

Cu toate acestea, cartofii mari și atrăgători la exterior în centrele comerciale sunt percepuți de consumatorul mediu moldovenesc cu prudență, el spune că aceștia sînt "importați, cu multe îngrășăminte". Cererea pentru un astfel de produs în supermarketuri nu este mare, este cumpărat pentru consumul curent (gospodăriile au format "stocuri strategice" pentru iarnă din toamnă). Această circumstanță "pune presiune" asupra prețurilor din comerțul cu amănuntul, mai ales că în țară următoarea se așteaptă o nouă scumpire "a tuturor produselor".

În plus, la sfîrșitul lunii noiembrie, în mod tradițional, unele rețele de supermarketuri au început să importe cartofi din Ucraina și Polonia. Volumele livrărilor sînt încă mici, dar pot afecta și prețurile în situația în care oferta de bunuri pe piață este încă mare.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав