COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 849 435 INFECTAȚI 328 000(+906)   TRATAȚI 306 269     DECESE 7497(+38)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2957
Puterea stiri: 6792
Coronavirus stiri: 7610

În Moldova scade cererea la nucile în coajă, dar crește cea la miezul de nucă de înaltă calitate

17 feb. 17:30   Economie
1329 0

În Moldova scade cererea la nucile în coajă, dar crește cea la miezul de nuci de înaltă calitate.

Despre aceasta au declarat experții EastFruit, menționînd că pe piața moldovenească continuă reducerea prețurilor en-gros la nucile în coajă de calitate scăzută.

La mijlocul lunii februarie, prețul minim la acest produs a scăzut față de nivelul celui de la mijlocul lunii ianuarie cu 3 lei/kg — 22 lei/kg ($1,25/kg). Totodată, precum menționează reprezentanții Uniunii Asociațiilor Producătorilor de culturi nucifere din Moldova, în această perioadă propunerile de vînzare a unor loturi relativ mari de nuci în coajă au devenit considerabil mai puține. Comercianții exportatori nu au reușit să procure cantități suficiente (20 sau mai multe tone) de acest produs de calitate acceptabilă (spălat, sortat) pentru livrare în Uniunea Europeană. De aceea, ei au încercat să cumpere la prețuri reduse nuci nu de cele mai bune soiuri în coajă pentru prelucrare în miez.

La rîndul lor, fermierii-producători de nuci, care încă mai dețin mici stocuri de nuci, preferă să le spargă/sorteze individual și să vîndă miezurile de nuci. Se pare că acest lucru se explică prin faptul că prețurile medii cu ridicata la miezul de nucă în Moldova sînt stabile de circa o lună – circa 90 de lei/kg (5,14 dolari/kg), iar cele minime nu scad sub 85 de lei/kg (4,85 dolari/kg). În general, nivelul prețurilor la miezul de nucă este aproape de cel din februarie 2020.

Mai mult, în luna curentă pe piața moldovenească au apărut cereri din partea comercianților locali privind achizițiile de jumătăți de culoare deschisă de miez de nucă (soiuri Chandler, Fernor, Pescianski) la prețul de 120-125 lei/kg ($6,85-7,14/kg), cu scopul de le exporta ulterior în Germania. Cu toate acestea, această propunere nu a prezentat interes pentru producătorii moldoveni: pe de o parte, produse de calitatea solicitată în țară au rămas foarte puține, pe de altă parte – producătorii de nuci nu au considerat o astfel de propunere demnă de încredere.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽