X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

În Moldova s-au scumpit fructele exotice

28 sep. 2020,, 13:30   Economie
2679 0

La comerțul cu amănuntul din Moldova, în septembrie, în mod tradițional s-au stabilit cele mai mari prețuri la fructele exotice din sezon. În unele cazuri, prețurile (la supermarketuri) depășesc media anuală cu 40%.

Prețurile la fructele exotice vor persista la un nivel atît de ridicat și poate chiar vor crește până la mijlocul lunii octombrie.

După cum a anunțat EastFruit la Asociația retailerilor de rețea, motivul creșterii prețurilor constă în epuizarea stocurilor în depozite. Astfel, sezonul de citrice s-a încheiat încă în luna mai, cînd livrările mari de fructe proaspete s-au oprit. Comercianții-furnizori lucrează și acum cu propriile rezerve din depozite, iar la începutul toamnei oferta lor este extrem de limitată - atît în gama de "exotice", cât și în ceea ce privește varietatea de categorii de produse de calitate.

Acum, situația în rețeaua de retail din Moldova a început să fie influențată de faptul că angrosiștii eliberează depozitele de "nelichidități", pentru noile culturi de citrice (se așteaptă la sfîrșitul lunii octombrie). Anume în această perioadă comercianții importatori moldoveni încep să procure citrice în Turcia, care reprezintă jumătate din volumul livrărilor acestor fructe în Republica Moldova. Pînă atunci, retailul va fi nevoit să formeze un sortiment din ceea ce dispun angrosiștii și să joace după regulile lor.

Drept rezultat, rețelele moldovenești de vînzare cu amănuntul oferă acum rodii la prețul de 120 de lei/kg ($7,2/kg), grapefruit — la 45-55 lei/kg ($2,71-3,31/kg), portocale - 42-45 lei/kg ($2,53-2,71/kg), pomelo — 40 lei/kg ($2,40/kg), lămîi — 37 lei/kg ($2,22/kg). Potrivit comercianților cu amănuntul, acum cel mai mare preț este evident la produsele de înaltă calitate. De exemplu, din cauza lipsei portocalelor turcești, în Moldova sînt aduse citrice din Africa de Sud, iar acestea sînt mai scumpe din cauza costurilor logistice ridicate. Ca urmare, cererea pentru această "exotică" este scăzută, iar rețelele achiziționează prudență astfel de produse.


Revitalizarea comerțului cu citrice va avea loc nu înainte de începutul lunii noiembrie, "atunci cînd retailul se va baza nu pe adaosul la preț, ci pe volumul vînzărilor". "Vîrf sezonului" se menține în mod tradițional pînă în martie datorită a două poziții extrem de lichide - mandarine și portocale, prețul cu ridicata pentru care nu depășește 1 euro/kg.

Anual, în Moldova sînt importate circa 26-27 mii tone de citrice. În acest an, creșterea volumului este prognozată în limita a 10%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?