COVID-19 în MOLDOVA

În Moldova s-au ieftinit prunele

În Moldova s-au ieftinit prunele

În Moldova s-a ieftinit prunele, dar prețul acestora este încă peste nivelul de anul trecut, transmite Noi.md.

Despre aceasta au anunțat experții EastFruit, menționînd că, după cum a arătat monitorizarea prețului, în ultima săptămînă a lunii iulie pe piața moldovenească, prunele s-au ieftinit cu aproximativ o treime - prețul mediu angro la aceste fructe a scăzut cu $0,59/kg pînă la $0,42/kg

Potrivit expertului Federației Producătorilor Agricoli din Moldova, Andrei Zbancă, o astfel de evoluție a evenimentelor era previzibilă.


Аctualul sezon de realizare a prunelor de soiuri timpurii a început cu un start înalt - prețurile cu ridicata la prunele pentru export au variat între 9-11 lei/kg ($0,54-0,66/kg). Pe măsură maturizării în masă a fructelor și ofertei lor în creștere (cu o cerere stabilă, dar nu prea mare în Federația Rusă), prețul la prunele moldovenești, conform previziunilor comercianților, urma să scadă la sfârșitul lunii iulie pînă la aproximativ 8 lei/kg ($0,48/kg).

Însă în ultimele zile ale lunii prețul a scăzut pînă la 7 lei/kg ($0,42/kg). Cu toate acestea, prunele de pe piața moldovenească sînt încă mai scumpe decît în aceeași perioadă a anului trecut (5-6 lei/kg, circa 0,33-0,40 / kg).

Cu toate acestea, după cum afirmă Andrei Zbancă, deja la începutul lunii august există premise pentru scumpirea prunelor de toamnă (în special a soiului principal "Stanley").

Din cauza reducerii potențiale a recoltei de prune în mai multe țări din Uniunea Europeană, probabil pentru comercianții moldoveni vor crește șansele de majorare a livrărilor acestor produse pe piața europeană (de obicei, exporturile de prune încep după 10 septembrie). În prezent, exportatorii individuali caută oferte de închiriere a depozitelor frigorifice pentru recolta de prune de toamnă.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load