COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 849 435 INFECTAȚI 328 000(+906)   TRATAȚI 306 269     DECESE 7497(+38)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2955
Puterea stiri: 6907
Coronavirus stiri: 7678

În Moldova, recolta de prune timpurii nu va fi foarte mare

8 iul. 11:00   Economie
1204 0

În Moldova, recolta de prune timpurii nu va fi foarte mare și ele vor apărea pe piață abia la sfîrșitul lunii iulie.

Despre acest lucru scrie EastFruit, menționînd că, potrivit prognozei specialiștilor Federației Agricultorilor din Moldova FARM, în 2021, recoltarea soiurilor timpurii de prune în țară va începe la sfîrșitul lunii iulie – începutul lunii august, adică cel puțin cu două săptămîni mai tîrziu decît anul trecut. Evaluarea potențialei recolte variază foarte mult nu numai de la un raion la altul, ci chiar și între gospodăriile învecinate (de exemplu, într-o livadă de prune pe partea sudică al unui deal există multe fructe, iar în livada situată pe parte de nord al aceluiași deal - sînt puține).

Livădarii cred că diferența de randament depinde puternic de condițiile de polenizare. În perioada în care prunele erau în floare, erau diferențe foarte mari de temperatură: în decurs de o săptămînă puteau fi cîteva zile calde și cîteva - ploioase, cu vînt și reci. În consecință, în acele livezi în care înflorirea și polenizarea au avut loc în zilele însorite, roada este mult mai bună. În plus, conform observațiilor agricultorilor, ne putem aștepta ca randamentul soiului de prune "Peteșteanca" să fie mai mare decît al soiului timpuriu "Ceaceakskaia".

Experții consideră, de asemenea, că, din cauza începerii tîrzii, perioada de vînzare a soiurilor timpurii de prune va fi mai scurtă decît în anii precedenți. Cu toate acestea, ei nu înclină să atribuie doar acest fapt minusurilor sau plusurilor viitorului sezon de marketing. Un alt lucru este că producătorii agricoli speră la o creștere a cererii de prune moldovenești pe piața Uniunii Europene, datorită faptului că livezile de fructe sîmburoase din acest an au suferit în primăvară de înghețuri tîrzii în Spania, Italia, Germania, Ungaria și, parțial, România. În același timp, anul trecut pe piața europeană, prunele moldovenești au concurat cu succes cu prunele din Serbia în ceea ce privește raportul preț/calitate.

Experții menționează că în acest sezon, din cauza abundenței de precipitații în livezile de prune situate pe solurile carbonatate, procesul de asimilare a macro- și microelementelor de către plante a fost mai complicat. În această situație, ei recomandă ca astfel de grădini să fie tratate cu preparate care conțin fier.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽