În Moldova, ponderea creditelor noi acordate a crescut cu o treime

În Moldova, ponderea creditelor noi acordate a crescut cu o treime

În Moldova continuă creşterea volumului de creditare. Astfel, în luna aprilie 2019, creditele noi acordate au constituit 2 mlrd. 958,2 mln. lei, în creștere cu 30,4% față de luna aprilie, anul trecut, notează Noi.md.


Potrivit informaţiei de la Banca Naţională a Moldovei, ponderea creditelor acordate în moneda națională a reprezentat 67,7% din volumul total, iar a celor în valută – 32,3%. 


Volumul creditelor noi acordate în moneda națională a constituit 2 mlrd. 001,6 mln. lei, fiind în creştere cu 4,0% față de luna precedentă și înregistrînd o creştere de 25,4% față de aprilie 2018.


Volumul creditelor noi acordate în valută, recalculat în MDL, a constituit 956,6 mln. lei, sporind cu 2,3% față de luna precedentă. În acelaşi timp, spre deosebire de luna aprilie, 2018, a fost înregistrată o majorare de 42,3%. 


Din perspectiva termenelor creditelor acordate, cele mai atractive au fost creditele acordate pe termene de la 2 pînă la 5 ani (47,3% din totalul creditelor acordate), unde creditele acordate persoanelor juridice au deținut ponderea principală de 30,2% din totalul creditelor acordate. 


Creditele acordate în moneda națională au fost reprezentate, preponderent, de creditele acordate persoanelor fizice (50,2%) și de creditele acordate societăților comerciale nefinanciare cu o pondere de 44,1% din volumul total, 48,6% din acestea oferite în scopuri de comerţ. 


Creditele în valută au fost solicitate, în principal, de către societățile comerciale nefinanciare (94,6%), ponderea majoră (48,6%) revenind comerțului.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load