X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În Moldova nu sînt destule piersici pentru export

24 iun. 2020,, 07:50   Economie
3108 0

În Moldova sînt multe piersici pentru piața internă, dar puține pentru export.

Despre aceasta scrie portalul EastFruit, menționînd că în a doua jumătate a lunii iunie, în Moldova se reduce dinamic prețul la piersica autohtonă.

Astfel, dacă în a doua săptămînă a lunii piersicile relativ de înaltă calitate erau oferite pe piața angro la un preț de aproximativ 28-30 lei/kg ($1,6-1,72/kg), până la sfârșitul celei de-a treia săptămîni, prețul a scăzut pînă la 18-22 lei/kg ($1,03-1,26/kg).

Potrivit experților, pentru producătorii de piersici din Republica Moldova anul curent de la bun început nu a fost ușor. În martie-aprilie, din cauza înghețurilor, livezile de piersici din anumite regiuni ale Moldovei au pierdut circa 70-80% din recolta viitoare. În medie pe țară, pierderile deja la acel moment erau de cel puțin 40-50%.

În afară de aceasta, din cauza lipsei de precipitații importante în luna aprilie și prima jumătate a lunii mai (în special în zonele centrale și de sud ale Moldovei, unde există plantații de fructe sîmburoase), fructele de piersic de soiuri timpurii și de medii în multe grădini "nu au crescut" pînă la dimensiunile de export. Ca rezultat, s-a creat o situație în care în gospodăriile agricole "produsele au devenit prea piține pentru export, dar prea multe pentru piața internă".


Experții menționează că cea mai mare parte a recoltei de piersici din soiurile timpurii și medii ("moldovean timpuriu", "Kiev timpuriu" ș.A.) în RM se coc concomitent și păstrează atractivitatea pentru o perioadă scurtă perioadă de timp. Fructele au o pulpă delicată și suportă rău transportarea la distanțe mari.

În acest an, livrările externe de piersici de soiuri timpurii, de asemenea, nu sînt active. Exportatorii moldoveni au o alternativă mai avantajoasă: căpșunile, zmeura, cireșele și caisele.

Ca urmare, piața internă "frash" în Moldova a devenit singurul canal de comercializare a piersicii autohtone de soiuri timpurii. Mai mult decât atît, spre deosebire de alte segmente de pe piața fructelor (cireșe, vișine), piersicile în luna iunie, s-au bucurat de un sprijin relativ mic din partea procesatorilor.
Conservele de piersici de soiuri timpurii nu sînt potrivite în ceea ce privește nivelul tehnologic: fructele sunt prea suculente, conțin puține substanțe uscate, pulpa se separă greu de sîmbure.

Conform recensămîntului general agricol-2011, în Republica Moldova suprafața de livezi de piersici și nectarine a fost de 5,9 mii ha. Din cauza reducerii cererii pentru aceste produse, potrivit estimărilor, în prezent, suprafața livezilor de piersici în țară s-a redus mai mult de două ori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?