Criza energetică stiri: 1782
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

În Moldova au crescut prețurile la strugurii de masă

26 ian. 12:45   Economie
2193 0

În ultima decadă a lunii ianuarie, prețurile angro la strugurii de masă de toate tipurile pe piața moldovenească au crescut în medie cu 1-2 lei/kg, adică cu 5-7%.

Operatorii de pe piață consideră că în a doua jumătate a acestei luni, principalul stimulent pentru creșterea prețului strugurilor nu este cererea mare de export, ci o schimbare conjuncturii privind oferta/cererea acestui produs pentru vînzările cu amănuntul în Moldova, transmite EastFruit.

Perioada vînzărilor la export a strugurilor locali din soiul "Moldova" s-a încheiat la jumătatea lunii ianuarie. Nu pentru că nu există cerere din partea exportatorilor, dimpotrivă – ei erau gata să plătească pentru strugurii "Moldova" de cea mai înaltă calitate din regiunile sudice ale țării cîte 20-23 lei/kg, adică mult mai mult decît prețul mediu curent. Dar oferta era prea mică, în acel moment rezerva de mărfuri cu produse de calitate pentru export din marea majoritate a întreprinderilor agricole s-au epuizat.

O cantitate foarte mică de struguri de calitate medie la mijlocul lunii ianuarie 2023 rămăsese doar în depozitele gospodăriilor viticole, care au propriile puncte de vînzare în piețele angro și cu amănuntul ale marilor orașe. Ele nu prea au nevoie de serviciile intermediarilor. La rîndul lor, revînzătorii și retailerii locali acum o săptămînă nu erau încă gata să plătească la preț angro mai mult de 14-15 lei/kg (0,73-0,79 dolari/kg) pentru soiul "Moldova" pentru vînzarea ulterioară consumatorului moldovean.

Cu toate acestea, spre sfîrșitul lunii, situația puțin s-a schimbat. Pe măsură ce oferta de struguri Moldova, chiar de calitate medie pentru consumatorul local, a scăzut, pe piața internă a țării a început să crească ponderea strugurilor importați din recolta de anul trecut de cea mai înaltă calitate – recolta tîrzie de producție turcească. Prețul de vânzare cu amănuntul al acestora este de aproximativ 1,5 ori mai mare decît pentru soiul ”Moldova”. În același timp, strugurii din segmentul "econom" în magazine și piețe se află în același segment de preț ca și citricele. Adică, pentru unele categorii de consumatori aceștia sînt o alternativă la mandarinele și portocalele sezoniere. Se pare că acest factor continuă să împingă în sus prețul angro al strugurilor "Moldova".

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?