AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 466 469  Au ieșit 381 000​  Au rămas 85 469     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 909
Criza energetică stiri: 730

În Moldova ar putea scădea drastic producția de cartofi

19 ian. 10:15   Economie
1311 0

Reprezentanții Asociației producătorilor de cartofi din Moldova consideră că în 2022 suprafața plantațiilor comerciale ale acestei culturi se va reduce drastic în țară. Există mai multe motive, principalul fiind prețurile scăzute la cartofi în ultimele două sezoane.

Astfel, potrivit producătorilor de cartofi, aceștia au vîndut cea mai mare parte a recoltei din 2021 la un preț en-gros de 3 - 3,5 lei/kg (0,16-0,19 dolari/kg), adică cu aproximativ 15-20% mai ieftin decît un an mai devreme. La sfîrșitul anului trecut - începutul acestui an, "a doua pîine", imediat după prima, s-a scumpit. În ianuarie 2022, gama de prețuri la cartofi a fost de 4-5 lei/kg (0,22-0,27 dolari/kg). Prețul mediu pentru acesta este deja semnificativ mai mare decît nivelul din ianuarie anul trecut (3,5 lei/kg, 0,20 dolari/kg). Cu toate acestea, experții Asociației de profil consideră că acesta este un stimulent slab pentru fermieri de a menține suprafața de cartofi la un nivel ridicat în condițiile "pandemiei" - aproximativ 19-20 de mii de hectare.

Potrivit experților EastFruit, problema constă în faptul că majoritatea producătorilor de legume și cartofi - culturi care sînt foarte solicitante - nu sunt capabili să procure cantitatea necesară de îngrășăminte minerale, care s-au scumpit de trei ori sau mai mult. Odată cu aceasta, în țară s-a scumpit brusc de cîteva ori și materialul săditor. Se așteaptă o creștere semnificativă a tarifelor la energia electrică – adică cheltuielile pentru alimentarea cu apă a cîmpurilor. În plus, în Moldova există un nivel ridicat de utilizare a muncii manuale la cultivarea cartofului.

Luînd în considerare toți acești factori, Asociația producătorilor de cartofi consideră că, în comparație cu cifra de anul trecut, suprafața culturilor de cartofi din țară va scădea cu cel puțin 15-20%.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав