X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

În Moldova, a intrat în vigoare un nou mecanism de finanțare a partidelor

9 ian. 2019,, 11:10   Economie
2770 0

În Moldova, cu începere de la 1 ianuarie, 2019, a intrat în vigoare un nou mecanism de alocare de fonduri bugetare pentru finanțarea partidelor politice, transmite Noi.md.

Printre inovaţii se numără şi prevederea ce vizează furnizarea de fonduri suplimentare pentru bugetul partidelor politice care promovează femei și tineri.

Acest lucru este prevăzut de amendamentele la Legea privind partidele politice, adoptate, anterior, de Parlament, şi intrate în vigoare la 1 ianuarie, 2019.

Este de remarcat faptul că partidele politice au dreptul să primească, anual, fonduri de la bugetul de stat prin intermediul CEC, iar suma alocațiilor în aceste scopuri nu va depăşi 0,2% din veniturile bugetului de stat, totuşi, conform prevederilor anterioare 50% din fonduri sînt distribuite partidelor politice proporțional cu rezultatele obținute în alegerile parlamentare, iar restul de 50% - partidelor politice proporțional cu rezultatele obținute la alegerile generale locale.

În același timp, modificările aprobate la articolul 27 al Legii privind partidele politice prevăd că 40 la sută din alocările totale de la bugetul de stat vor fi distribuite partidelor politice proporțional cu rezultatele obținute în alegerile parlamentare, iar alte 40 la sută - în conformitate cu rezultatele obținute în alegerile generale locale.


Alte 10% din fonduri vor fi alocate proporțional partidelor politice, care vor oferi o cotă de cel puțin 40% de candidați-femei nominalizați în toate circumscripțiile electorale pentru alegerile parlamentare și 5% - partidelor politice, proporțional cu numărul femeilor alese efectiv în funcția de deputat în Parlament în circumscripţiile uninominale. Alte 5% din fonduri le vor primi partide politice în mod proporțional cu numărul de tineri care au fost aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și generale locale.

Procentajul alocațiilor de la bugetul de stat va rămîne la același nivel – nu mai mult de 0,2% din veniturile bugetului de stat, cu excepția veniturilor cu destinație specială, prevăzute de lege.

O altă inovație prevede că un individ, în cursul anului fiscal, este în drept să facă donații în numerar către unul sau mai multe partide politice, iar suma donaţiilor nu va depăşi 3 salarii medii pe economie, stabilite pentru anul respectiv. Donațiile care depășesc această limită pot fi efectuate doar în cadrul tranzacţiilor bancare.

Se preconizează că prevederile Legii privind partidele politice, menționate mai sus, vor stimula o implicare mai activă a femeilor și a tinerilor în politică și ocuparea posturilor publice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?