COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

În domeniul agriculturii ar putea fi declarată stare excepțională

Proiectul de lege al Parlamentului cu privire la măsurile anticriză pentru sectorul agricol din Republica Moldova în contextul condițiilor climaterice severe (secetei) și al pandemiei COVID-19 urmează sp fie avizat în ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri, scrie sputnik.

Proiectul, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați în Parlament, prevede declararea stării excepționale în sectorul agricol din Republica Moldova. Totodată, stabilește obligația Guvernului de a întreprinde mai multe măsuri menite să susțină agricultorii în anul 2020, cum ar fi;

  • inițierea procedurii de rectificare a bugetului de stat pentru anul curent,
  • identificarea resurselor financiare de cel puțin 2 miliarde lei,
  • crearea fondului anticriză pentru sectorul agricol,
  • elaborarea și aprobarea mecanismului de reeșalonare a plăților aferente activității companiilor agricole, precum și aferente creditelor acordate acestora,
  • scutirea și/sau reeșalonarea plății impozitelor și a taxelor de către companiile agricole.

De asemenea, proiectul de hotărîre prevede elaborarea, promovarea și adoptarea de către Guvern a unor instrumente viabile pentru viitor, menite să asigure sprijinul agricultorilor, ce țin de mecanismul alternativ de subvenționare a companiilor din sectorul agricol în funcție de suprafața agricolă deținută, impozitul unic în agricultură, introducerea asigurării obligatorii în agricultură.

În context, Guvernul urmează să se expună ținînd cont de Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, dar și de Legea cu privire la actele normative, ce reglementează domeniile de intervenție normativă prin hotărîre a Parlamentului.

Tot astăzi, miniștrii Guvernului Chicu urmează să se expună modificarea articolului 16 din Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Inițiativa legislativă propune ca, în cazul conducătorilor și a cadrelor didactice din instituțiile de învățămînt general și profesional tehnic, sporul de performanță să se stabilească conform metodologiei de evaluare, aprobate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load