X 
Criza energetică stiri: 1551
Cutremure stiri: 275
Preşedintele stiri: 3384

În ce monedă ne păstrăm banii pentru a-i face să funcționeze. Sfaturile expertului

7 oct. 08:56 (reactualizat 8 oct. 08:26)   Economie
4642 0

În ultima perioadă ne întrebăm tot mai das: în ce să investim banii cîștigați cu greu, pentru a nu-i pierde, pe fondul conflictului militar în creștere dintre Ucraina și Federația Rusă.

Așadar, haideți să vedem: în lexiconul piețelor financiare există un astfel de concept ca "active de protecție". Cu alte cuvinte, acestea sînt instrumente financiare foarte stabile care nu pierd mult din valoarea lor în perioade de criză și incertitudine.

Activele de protecție pot fi valori mobiliare, aur și bani. Astăzi vom vorbi despre bani:

Dolarul american este cel mai răspîndit activ de protecție, atît în țara noastră, cît și în întreaga lume și, ca urmare, vedem un interes crescut în rîndul investitorilor anume pentru acest activ și acest lucru nu în zadar: Rezerva Federală a SUA ia deja măsuri pentru a înăspri politica monetară, ceea ce va duce la o creștere și mai mare a acestei monede.

Euro a fost și rămîne a doua cea mai populară monedă, care prezintă interes pentru investiții. Dar situația geopolitică cu privire la criza energetică din regiune în condițiile răcirii sezoniere prezintă riscuri suplimentare la investirea în acest instrument.


Francul elvețian rămîne astăzi o monedă stabilă, la fel ca dolarul american, dar din cauza lichidității scăzute din regiunea noastră, el nu se bucură de o foarte mare popularitate în rîndul populației. Elveția este în prezent cel mai mare procesator de aur din lume, precum și centrul financiar al lumii datorită sectorului său bancar puternic. Un rol important în stabilitatea monedei îl joacă neutralitatea externă pe termen lung și stabilitatea politică a țării.

Yuanul chinez devine tot mai popular în lume, în special în rîndul populației Federației Ruse, datorită proximității sale geografice imediate, precum și a confruntării politice îndelungate între China și Statele Unite. Reacția yuanului la conflictul militar dintre Rusia și Ucraina nu s-a lăsat mult așteptată: de la începutul anului 2022, această monedă a pierdut mai mult de 10% față de dolarul american. China nu intenționează să ridice rata dobînzii în viitorul apropiat, ci mai degrabă invers, în timp ce Rezerva Federală a SUA intenționează doar să o crească.

Astfel, am ales patru valute principale care merită privite ca active de protecție. În momentul luării unei decizii, nu uitați de riscuri, care există pe piețele financiare întotdeauna.

Victoria Sanduleac, Expert financiar independent

9
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав