Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În ce condiții Moldova ar putea pierde terenul alocat complexului "Arena Chișinău"

6 sep. 2021,, 13:45   Economie
3355 0

Cele două terenuri, cu o suprafață de aproximativ 70 de hectare, alocate pentru construcția complexului multifuncțional "Arena Chișinău", în apropiere de municipiul Stăuceni, au fost gajate în noiembrie 2018, dar deocamdată rămîn în proprietatea statului. Acestea pot fi transmise părții turce din contul datoriei în cazul rezilierii contractului.

Despre aceasta pentru Noi.md a menționat o sursă din Agenția Proprietății Publice a Moldovei.

În special, ea a explicat că terenul cu o suprafață de aproximativ 70 de hectare lîngă Stăuceni a fost împărțit în două loturi: unul – 10 hectare, iar celălalt – mai mult de 59 de hectare. Ambele terenuri au fost transferate în august 2018 către SRL Arena Naională, al cărei fondator este Ministerul Educației. În noiembrie 2018, ambele terenuri au fost puse în gaj. Cu alte cuvinte, ele rămîn proprietate a statului, dar în cazul rezilierii contractului, acestea pot fi transferate către partea turcă din contul datoriei.

Recent, directorul Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, a declarat că în termeni restrânși va fi găsită soluția optimă pentru finalizarea și darea în exploatare a complexului sportiv „Arena Chișinău” care ar fi gata în proporție de circa 98 la sută, lipsind căile de acces, fără de care nu este posibilă exploatarea complexului. Vineri, 3 septembrie, directorul APP, Eugeniu Cozonac a efectuat o vizită de lucru la complexul Arena Chișinău, în cadrul căreia s-a întâlnit cu reprezentanții SRL „Arena Națională” și ai companiei private de implementare.

În 2018, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și SRL „Arena Națională” au încheiat un acord de parteneriat public-privat pentru proiectarea și construcția „arenei polivalente de interes național” cu compania privată de implementare SRL „ Sam Investment Company”.


Inițial, autoritățile au promis că proiectul Arena Chișinău se va deschide pe 14 octombrie 2019. Ulterior, termenul a fost prelungit pînă la sfîrșitul lunii octombrie. În decembrie 2019, premierul de atunci Ion Chicu, precum și Ministrul Economiei și Infrastructurii Anatoli Usatîi au anunțat că "Arena din Chișinău" va fi pusă în funcțiune pe 14 aprilie 2020. Dar acest lucru nu s-a întîmplat, avînd în vedere pandemia declarată de coronavirus și alte probleme.

Anterior, fostul președinte al țării, Igor Dodon, a declarat că acordul semnat de parteneriat public-privat pentru construcția complexului Arena Chișinău provoacă daune semnificative bugetului de stat, iar în cadrul dosarului penal este necesar de a investiga circumstanțele încheierii contractului nefavorabil pentru stat de către fostele autorități, care poate fi numit o schemă de delapidare a fondurilor de stat.

El a menționat că statul a alocat 200 de milioane de lei pentru construcția complexului Arena Chișinău, iar un investitor privat a investit 20 de milioane de euro. În plus, Guvernul s-a angajat să plătească investitorului 3 milioane de euro pe an timp de 11 ani, adică va plăti încă 33 de milioane de euro. "Dar resursele bugetare trebuie folosite în alte scopuri strategice, de aceea trebuie să găsim noi surse de finanțare", a declarat Igor Dodon la acea vreme. În plus, el a subliniat că valoarea terenului de 59 de hectare pus în gaj a fost estimată la doar 3 milioane de euro, deși, în realitate, 1 hectar de teren costă 3 milioane de euro, iar valoarea totală a terenului transferat este de cîteva ori mai mare decît investiția totală. "Prin urmare, ancheta trebuie să se ocupe de toate acestea, cine a semnat și de ce s-a mers pe această formulă", a spus președintele la acea vreme, numind această afacere "delapidarea fondurilor bugetului de stat".

Fostul director general al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Moraru, a menționat că infrastructura sportivă construită pe cele 10 ha ce constituie „Arena Chișinău” nu este sustenabilă pentru auto-finanțare și returnarea investițiilor în cadrul contractul de parteneriat public-privat privind construirea complexului Arena Chișinău, de aceea este nevoie de găsit o modalitate de a gestiona cele 59 de hectare alocate pentru dezvoltarea complexului, ce este mai bine de construit pe ele, pentru a crește fluxul de vizitatori și veniturile.

"Exploatarea Arenei Chișinău nu poate aduce un venit suficient pentru achitarea datoriilor față de compania de construcție. Posibil ea nici nu a fost gândită în felul acesta. Autoritățile anterioare au avut, evident, alte opinii asupra terenului din jurul complexului, nu au lăsat un plan clar pentru dezvoltarea restului teritoriului. Prin urmare, Agenția lansează o invitație pentru un dialog, inclusiv sectorul privat, pentru a genera o viziune, cum putem să valorificăm întregul teren de 69 de hectare, ca pe final să asigurăm un flux de vizitatori necesar pentru valorificarea corectă a acestui bun și menținerea lui nu doar din bugetul de stat, dar o posibilă autogestiune”, a declarat atunci directorul general al Agenției Proprietății Publice.

Eugeniu Moraru, de asemenea, remarcat faptul că, pentru a crește atractivitatea complexului Arena Chișinău și de a crește fluxul de vizitatori pe cele 59 de hectare existente, putem construi obiecte comerciale suplimentare și facilități sociale, de deschis cinematografe, un centru de afaceri, întreprinderi comerciale etc., ceea ce va aduce venituri suplimentare.

S-a menționat că Arena din Chișinău ocupă o suprafață de 10 hectare din cele 69 de hectare puse la dispoziție de stat. Complexul multifuncțional este proiectat pentru 3.800 de locuri. Poate găzdui jocuri în volei, baschet și alte sporturi. În plus, complexul va avea un centru acvatic, piscine, terenuri de tenis, spații comerciale, magazine, puncte de alimentație, locuri de parcare etc.

Cele aproximativ 59 de hectare de teren servesc drept garanție că statul va plăti investitorului turc mijloacele financiare stabilite în contract, iar în caz de încălcare a obligațiilor de către stat, compania primește dreptul de a dispune de teren, va putea să-l privatizeze, să-l împartă în loturi mici și să-l vîndă. În acest sens, Agenția Proprietății Publice și conducerea Arena Națională LLC a anunțat mai devreme consultări cu mediul de afaceri privind gestionarea mai eficientă da celor 59 de hectare de teren din apropierea Arena Chișinău pentru a crește fluxul de vizitatori, în scopul de a genera venituri suplimentare pentru auto-gestiune și rambursarea datoriilor față de investitor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?