TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Hotărîre importantă a BNM privind politica monetară!

Hotărîre importantă a BNM privind politica monetară!

Banca Națională a diminuat rata de bază, aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2,0 puncte procentuale, pînă la 5,5 la sută anual.


Această decizie a fost adoptată cu vot unanim de Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei, diminuînd, de asemenea, și ratele de dobîndă la creditele și la depozitele overnight de la 10,5% pînă la 8,5 la sută și, respectiv, de la 4,5% pînă la 2,5 la sută anual.


Potrivit BNM, decizia Băncii Naționale de diminuare a ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară are drept scop de a menține inflația în intervalul de variație al țintei de 5,0 la sută, ceea ce constituie o situație optimă pentru dezvoltarea economiei naționale.


În același timp, decizia corespunde prognozelor anterioare ale BNM privind evoluția inflației. Astfel, la prezentarea ultimului Raport asupra inflației, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că Banca Națională va trebui să își ajusteze politicile în direcția unei relaxări, deoarece în anul viitor se așteaptă o reducere a inflației.


În condițiile dezinflaționiste din 2020, decizia BNM va susține competitivitatea economiei și va stimula activitatea de creditare.


În aceeași ședință, Comitetul executiv a decis diminuarea ratelor de dobîndă la creditele și la depozitele overnight pînă la 8,5 la sută, și, respectiv, 2,5 la sută anual. Totodată, a fost micșorată norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă și a fost majorată norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă.


Decizia BNM va încuraja intermedierea financiară în moneda națională și, respectiv, o va descuraja pe cea în valută.


Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe 29 ianuarie 2020.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load