COVID-19 în MOLDOVA

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Guvernul va aproba un plan de acțiuni pentru restabilirea sectorului de producere a semințelor

Premierul Ion Chicu a revenit în vizită de lucru la Institutul de Cercetări a Culturilor de Cîmp „Selecția” din Bălți.

La ședință au participat ministrul Ion Perju, reprezentanți ai altor institute în domeniu și producători locali de semințe. Discuțiile s-au axat pe identificarea problemelor ce împiedică dezvoltarea ramurei de producere a semințelor și soluțiile concrete.

Prim-ministrul a precizat că Guvernul va aproba mai multe inițiative pentru a promova semințele autohtone pe piața internă. Aceasta va presupune inclusiv o nouă abordare a statului privind subvenționarea în agricultură, care va cuprinde și ramura producerii materialului semincer: „Începînd cu anul viitor, subvențiile în agricultură se vor oferi doar celor care respectă asolamentul, și aceasta va fi condiția principală. Noi în ultimii 10-15 ani ne-am bătut Joc de solurile noastre, aici nu e vorba doar de secetă, ci de nerespectarea culturilor premergătoare, a asolamentului și aceasta este o problemă care a condus la rezultatele anului acesta”, a spus Ion Chicu.

În decursul a 2 săptămîni, Guvernul va aproba un plan de acțiuni, elementul principal al căruia este încurajarea financiară a respectării asolamentului, stimularea procurării semințelor autohtone de calitate, dar și îmbunătățirea cadrului legal. Ion Chicu a cerut MADRM să includă în proiect și inițiativele propuse de către reprezentanții în domeniu.

La moment, piața locală de semințe pentru sectorul legumicol este asigurată în măsură de 97% din import, suprafețele de porumb - 60%, floarea soarelui - 70%, sfeclă de zahăr și rapița sînt însămînțate 100% cu material semincer importat. În horticultură se produc cca 12 milioane de bucăți de material săditor autohton și cca 2 milioane - de import.


Totodată, prim-ministrul Chicu a solicitat specialiștilor de la APP să examineze, în comun cu juriștii, soluțiile pentru reîntoarcere a terenurilor de cercetare în gestiunea stațiunilor tehnologice experimentale, aflate în proces de insolvabilitate. O ședință în acest scop va fi organizată săptămîna viitoare.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load