Guvernul a aprobat ratificarea acordurilor de împrumut cu BERD și BEI

Guvernul a aprobat ratificarea acordurilor de împrumut cu BERD și BEI

Cabinetul de miniștri a aprobat ratificarea a două acorduri de împrumut pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România.


Împrumuturile de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) sînt în valoare de cîte 80 de milioane de euro fiecare.


Banii vor fi utilizați pentru realizarea proiectului „Construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și Romînia”. Mai exact, acesta presupune construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și Romînia, constînd din: o stație back-to-back în Vulcănești;  o linie de transport a energiei electrice de 400kV între Vulcănești și Chișinău; extinderea stației de la Chișinău, în Republica Moldova; extinderea stației Vulcănești de 400kV.


Potrivit lui Pavel Filip, proiectul va spori securitatea în aprovizionarea cu energia electrică a Republicii Moldova. Acest proiect vine după ce l-am demarat pe cel de interconexiune pe gazele naturale, care asigură securitatea țării noastre în acest domeniu și faptul că nu vom fi dependenți de o singură sursă.


Costul estimat al proiectului este de 270 milioane de euro, dintre care împrumuturile a cîte 80 de milioane de euro de la BERD și BEI, finanțarea din partea Băncii Mondiale – 70 de milioane de euro și grantul UE – 40 de milioane de euro.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load