Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Gref: Nu cred într-o economie de tip închis

10 mai. 2018,, 17:10   Economie
5239 0

Să asigurăm o creștere dinamică pe termen lung și să concurăm cu giganții în domeniul invesţiilor în proprietatea intelectuală, iar atragerea celor mai buni oameni este posibilă doar în condiţiile unei economii transparente. Eu nu cred într-o economie închisă.

Declaraţia în cauză a fost făcută de către președintele Consiliului de Administraţie „SberbankRossia“, ex-ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului FR, Gherman Gref, care a vizitat recent Moldova, la invitația președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru a ţine la Chișinău Lecția publică „Tendințele tehnologice și factorii dezvoltării accelerate“, și pentru a răspunde, de asemenea, la întrebările publicului larg, relatează NOI.md.

Lui Gherman Gref i s-a reamintit că în perioada anilor 2000-2007, fiind ministru al Dezvoltării Economice al Federației Ruse, el susţinea integrarea economică cu Occidentul și, în același timp, sistemul financiar al Federației Ruse depindea de aprovizionarea cu dolari și euro. "Nu a fost aceasta o greșeală în lumina evenimentelor recente?", a fostîntrebat fostul șef al Ministerului Dezvoltării Economice al Federației Ruse.

"În opinia mea, aceasta nu a fost o greșeală nici atuncişi nu este nici acum, pentru că eu nu mi-am schimbat viziunile. Eu consider că toți trebuie să ne integrăm. În general, există o problemă în tot spațiul post-sovietic, noi nu sîntem destul de pragmatici, deși sînt multe plusuri în aceasta. Toți subliniază faptul că oamenii noștri sînt mai umani, fiind capabili să accepte motivații nemateriale, sînt în stare să facă minuni, pe care le-au demonstrat nu o dată pe parcursul istoriei", a menţionat Gherman Gref.


El a subliniat că, pe de altă parte, economia se află la baza tuturor proceselor. Și tot ceea ce se întîmplă în prezent în lume, inclusiv procesele politice, devine mult mai ușor de înțeles în multe privințe, dacă examinăm baza economică a acestora.

"Dacă nu aţi ajuns la miezul intereselor economice, atunci nu aţi înțeles procesul. Astăzi este nereală crearea oricărei economii, dacă aceasta nu este constituită în baza transparenţei. Chiar și acele economii gigantice care sînt autosuficiente, de exemplu, China ( cu1,5 miliarde de consumatori), înţelege că viitorul e în transparenţă. Ei fac ca frontierele să fie tot mai transparente și încearcă să iasă dincolo de graniţele propriilor consumatori", a subliniat Gherman Gref.

Potrivit spuselor lui, în SUA dominarea este construită pe faptul că cele mai mari corporații cîștigă cea mai mare parte a banilor în afara țării lor. "Dacă e să vorbim despre piețe mai mici, cum ar fi Rusia, unde există aproximativ 150 de milioane de consumatori, acest lucru nu este suficient pentru a asigura o creștere dinamică pe termen lung și pentru a concura cu giganții în investiţiile în proprietatea intelectuală, pentru a atrage cei mai buni oameni etc.Acest lucru se poate face numai în condiţiile unei economii deschise. Eu nu cred într-o economie de tip închis", a declarat preşedintele"Sberbank Rossia", fostul ministru al Dezvoltării Economice și Comerțului al Federației Ruse.

"Toate economiile, fără excepții, care au reușit să atingă succese au fost transparente. Prin urmare, fiind ministru al Dezvoltării Economice al țării, pentru a menține economia de tip închis într-o oarecare măsură, trebuia să fii ori provocator, care să doreascăca în țara lui să fie înregistrată, în mod sigur, nu o creștere economică și o prosperitate economică, ori un nebun. Între aceste două opțiuni, aleg întotdeauna cea de-a treia cale, pe cea profesionistă. Consider că orice economist ar trebui să construiască un sistem transparent, care să ducă la prosperarea economiei țării și a întregii populații. Procesele politice duc la izolarea economiei. Dar acest lucru este făcut, de asemenea, de cineva în apărarea propriilor sale interese economice. Sper că toate acestea sînt temporare. Este imposibil să lupți cu trend-ul", a subliniat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?