COVID-19 : VACCINAȚI 1 006 241  INFECTAȚI 412 231 (+2834)   TRATAȚI 371 836     DECESE 10 542(+20)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 547
Coronavirus stiri: 7940

Gref: Digitalizarea intră activ în viața societății

10 mai. 2018,, 16:30   Economie
3275 0

Statele care nu implementează servicii digitale pot rămîne cu mult în urma țărilor care adoptă noi tehnologii și se încadrează în sistemul mondial de producție digitală.

Acest fapt a fost menționat de către președintele și președintele Consiliului de administrație al băncii din Rusia „Sberbank”, ex-ministru al Dezvoltării Economice și Comerțului, German Gref, care a vizitat recent Moldova la invitația președintelui Igor Dodon, pentru a ține la Chișinău o lecție publică – „Tendințe tehnologice și factorii dezvoltării avansate“, și a răspuns la întrebările adresate de publicul larg, relatează NOI.md.

El a menționat că, dacă în 2015 circa 85% dintre conducătorii companiilor considerau ca explozia digitală nu-i va afecta în următorii trei ani, ei sînt acum conștienți de faptul că digitalizarea intră activ în viața lor.

„Dacă nu se vor ocupa ei de asta, se vor ocupa concurenții lor și atunci ei nu vor avea loc pe piață. Acest lucru modifică radical atît modelul de afaceri, cît și costul, calitatea și satisfacția clienților. Exact același lucru se întîmplă și cu statele. Statele care nu pun în aplicare servicii digitale foarte repede ajung sub presiunea populației, deoarece granițele sînt transparente și oamenii pot compara modul în care acest lucru este implementat în alte țări”, a subliniat Gref.


Fostul ministru al dezvoltării economice al Federației Ruse a declarat că, datorită tehnologiei, se schimbă trei parametri-cheie ce afectează competitivitatea oricărui proces – timpul ieșirii unui nou produs pe piață, momentul de luare a deciziilor și timpul de satisfacere a necesității finale. Toate acestea se transformă în principal în soluții online, adică decalajul dintre dorință și satisfacție durează literalmente secunde. Acest lucru are un impact radical asupra societății.

„Dacă investițiile în inteligența artificială sînt destul de ridicate, îndeplinirea sarcinilor este accelerată cu 200%, dacă nivelul investiției este scăzut, atunci accelerarea este de 20%. Ocuparea forței de muncă în industrie va crește doar dacă lucrătorii se vor putea adapta. Dar în produsele și serviciile tradiționale, cel mai probabil, oamenii vor fi înlocuiți cu mașini inteligente. Profesiile se vor schimba foarte serios. Aproape la toate se va putea adăuga un prefix – «specialist pe date». Practic, nu există profesii sau întreprinderi care ar putea fi excluse de pe această listă”, a spus Gherman Gref.

„La ce va duce digitalizarea? Va duce oare la democratizarea accesului la tehnologie, la egalizarea PIB-ului mondial? Din păcate, practica arată contrariul – inegalitatea va crește. Inegalitatea dintre persoanele care au calificările corespunzătoare și persoanele care nu se pot adapta. Inegalitatea dintre statele care fac manevre la timp, însușesc noi tehnologii și se încadrează ca lideri în sistemul mondial de producție digitală și statele care nu se adaptează acestor tendințe. Deci, subiectul este foarte serios și trebuie înțeles de către oficiali”, a subliniat el.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

De ce, în opinia dumneavoastră, ar trebui să fie îngrijorate în primul rînd autoritățile din Republica Moldova?
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
 X