X 
Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1729

Germania va continua să susțină R. Moldova

10 noi. 2022,, 08:15   Economie
1300 0

Guvernul Germaniei va continua să sprijine Republica Moldova în drumul său spre Uniunea Europeană, va ajuta la găsirea donatorilor care ofere sprijin financiar.

Despre acest lucru a declarat noul ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Federale Germania în țara noastră, Margret Maria Uebber, la o întrevedere cu bașcanul ATO Găgăuzia, Irina Vlah, relatează Noi.md.

Părțile au evaluat situația politică și socio-economică și provocările, care stau în fața autorităților după obținerea statutului de țară-candidat pentru aderarea la UE.

Irina Vlah a menționat că printre prioritățile celui de-al doilea mandat de Guvernator al Găgăuziei sînt educația, industrializarea și dezvoltarea sectorului IT.

Guvernatorul autonomiei și Excelența Sa au apreciat nivelul înalt al proiectelor implementate în țara noastră de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).


Irina Vlah a menționat că datorită ajutorului experților agenției GIZ, în Găgăuzia, în mun. Comrat și mun. Ceadîr-Lunga au fost create subzonele Zonei Economice Libere „Valkaneș” și au fost atrași investitorii străini care au deschis noi facilități de producție. Autoritățile din Găgăuzia se aşteaptă la sprijinul GIZ în construcția și deschiderea unui centru regional în domeniul IT, care va ajuta tinerii din autonomie să dețină specialități promițătoare în domeniul tehnologiei informației.

"Avem nevoie de programe sociale cuprinzătoare care să susțină în mod semnificativ tinerii în toate etapele importante ale vieții – în obținerea unei educații prestigioase și de calitate, ocuparea forței de muncă și dezvoltarea carierei, întemeierea unei familii, nașterea și creșterea copiilor", a spus Irina Vlah.

În context, a fost remarcată importanța strategică a implementării programului educațional multilingual în Republica Moldova.

„Aseasta este o investiție în viitorul regiunii. Mulțumesc, cu această ocazie, Ambasadei germane în Republica Moldova, care a contribuit la finanțarea proiectului în cauză”, a adăugat Irina Vlah.

În cadrul dialogului, Bașcanul Găgăuziei a menționat că războiul din Ucraina a afectat grav economia țării, inflația a atins un nivel record de peste 34 % și fără de suportul partenerilor externi, a instituțiilor europene Republica Moldova nu va putea face față crizei energetice.

De asemenea, Irina Vlah a menționat, că în aceste circumstanțe, și-ar dori un dialog mai sincer și mai constant cu autoritățile de la Chișinău și o acoperire mediatică, la nivel național, netendențioasă.

La rîndul său, Ambasadorul Margret Maria Uebber a dat asigurări că Guvernul german va susține Moldova și în continuare în drumul ei spre UE, în identificarea donatorilor pentru țară, în special, prin intermediul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care este o inițiativă a României, Germaniei și Franței și care urmărește generarea de asistență imediată politică și financiară.

La finalul întrevederii, Irina Vlah i-a înmînat dnei Ambasador o ciotră - un simbol al ospitalității găgăuze, care joacă un rol important în cultura și tradițiile găgăuzilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий