X 
Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1727

Gazul s-a ieftinit, dar curentul de la Cuciurgan s-a scumpit cu 17%: Cum explică Andrei Spînu

6 dec. 2022,, 11:10   Economie
4599 0

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a venit cu explicații de ce curentul de la Centrala Cuciurgan nu mai costă 62, dar deja 73 de dolari, transmite unimedia.

„Da, este mai scump decît prețul de înainte dar comparativ cu prețul de peste 400 de euro cît cumpăram de pe bursa din România este evident că este cel mai bun preț pe care putem să-l avem la energia electrică”, a declarat spînu la Inprofunzime de la ProTV.

„Trebuie să vedem cu ce comparăm cînd spunem că este mai scump. Da, este mai scump decît prețul de înainte dar comparativ cu prețul de peste 400 de euro cît cumpăram de pe bursa din România. Evident că este cel mai bun preț pe care putem să-l avem la energia electrică.

Eu am să spun care a fost argumentul așa numitor autorități din Transnistria referitor la 73, deci gazul la aceste 5,7 trebuie să spunem clar că nici nu ajunge malului drept și nici nu ajunge malului stîng. Respectiv ținînd cont că malul stîng va trebui să aloce o mare parte din gaz pentru producerea energiei electrice pentru malul drept și nu doar pentru luna decembrie dar înțelegerea este și pentru ianuarie și februarie, martie. Respectiv așa numite autorități din Industrie de-acolo nu vor putea funcționa în capacitate.

Trebuie să spun acum cu text deschis ei inițial au vrut un preț de 82 de dolari. Inițial 82 de dolari am ajuns la mijloc la acel preț de 73”, a menționat Andrei Spînu.


Juridic, Gazprom nu poate obliga Moldova să plătească pentru gazul dat malului stîng, dar politic - da, susține vicepremierul Andrei Spînu.

„Probleme cu Gazprom sînt deja de peste un an de zile, din păcate nu putem ști care vor fi acțiunile pe care le va lua”, a adăugat acesta.

Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. De asemenea, se duc discuții privind extinderea contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023, a anunțat sîmbătă seara ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Centrala de la Cuciurgan a oprit livrările de curent către malul drept în noiembrie, după ce au fost micșorate volumele de gaz pentru regiunea transnistreană.

Între timp, Moldova a cumpărat energie pe piața externă și din România, la prețuri mult mai mari, ceea ce a determinat furnizorii să ceară creșterea tarifelor pentru consumatori.

Facturile la energia electrică pentru moldoveni s-au dublat, între timp, după ce tariful a ajuns la aproape 6 lei pentru 1 kw/h.

4
1
0
2
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий