COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6861

Gazul pentru consumatorii finali din Moldova se va ieftini cu 10-20%

25 apr. 2020,, 21:00   Economie
5456 3

Tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali din Moldova ar putea fi reduse cu circa 10-20% pînă la 1 octombrie 2020.

Declarația a fost făcută de președintele SA "Moldovagaz", Vadim Ceban, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune” cu Elena Levițkaia-Pahomova de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că, cel mai probabil, tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali din țara noastră vor fi revizuite în august-septembrie, avînd în vedere prognozarea reducerii în continuare a prețului de achiziționare a gazului livrat de "Gazprom".

Președintele Consiliului de administrație al SA "Moldovagaz" a amintit că, potrivit formulei prevăzute în contract, prețul de achiziționare a gazelor naturale pentru Moldova se modifică trimestrial, ținînd cont de evoluția prețurilor la produsele petroliere în ultimele 9 luni. După cum știți, prețurile petrolului la bursele mondiale au scăzut, ceea ce a dus la o scădere a costului gazelor. Gazul s-a ieftinit semnificativ și pentru Moldova, iar reieșind din formula prețului de achiziție prevăzută în contract, în trimestrele trei și patru 2020 se prognozează o scădere în continuare și foarte tangibilă a costului gazelor naturale pentru țara noastră.

Vadim Ceban a anunțat că prețul de achiziție al gazului rusesc pentru Moldova în trimestrul II 2020 a constituit 164 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar în trimestrul III se preconizează că acesta va fi egal cu 140 de dolari, iar la menținerea dinamicii actuale în trimestrul IV 2020 – el va coborî pînă la 100 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce este foarte important și pentru că în această perioadă este perioada sezonului de încălzire, în Moldova se atestă cel mai mare consum de "combustibil albastru".


Directorul "Moldovagaz" a menționat că, în final, prețul mediu anual de achiziție a gazelor naturale rusești pentru Moldova va constitui în acest an, de la 130 USD până la 140-145 USD pentru 1 mie de metri cubi, în timp ce actualul tarif la gazele naturale pentru consumatorii finali din țară conținea prețul mediu anual la gaze în 178 USD. Astfel, va exista posibilitatea de a reduce prețul gazelor și pentru consumatorii finali.

Vadim Ceban a spus că tarifele la gazele naturale pentru consumatori ar putea fi revizuite în august-septembrie – pînă la 1 octombrie 2020 și, după cum se prevede, acestea ar putea fi reduse cu 10-20%. Procentul exact va fi determinat mai tîrziu, ținînd cont de datele concrete privind noile prețuri de achiziție și modificarea cursului leului față de dolar.

Șeful "Moldovagaz" a numit important faptul că reducerea tarifelor va avea loc înainte de sezonul rece și cetățenii vor putea plăti mai puțin, nu numai pentru gaz, dar și pentru căldură, deoarece tarifele în acest caz, vor scădea și la energia termică.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽