X 
Incendii stiri: 559
Criza energetică stiri: 1684

Gazprom încă nu micșorează livrările de gaze naturale pentru Moldova

28 noi. 2022,, 10:30   Economie
4282 1

Compania Moldovagaz a achitat Gazprom-ului livrările curente de gaz pentru luna noiembrie. Astfel, gazul rămas pe teritoriul Ucrainei a fost plătit, anunță concernul rus Gazprom.

„În acest sens, s-a decis să nu se reducă livrările de gaz Republicii Moldova”, mai spune Gazprom.

Concernul rus atrage atenția asupra încălcării regulate de către partea moldovenească a obligațiilor contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze rusești. Or, Gazprom își rezervă dreptul de a reduce sau opri complet furnizarea de gaze în cazul încălcării plății acestora, scrie Noi.md cu referire la realitatea.md.

În prima jumătate a lunii noiembrie, diferența dintre volumele de gaze nominalizate și cele măsurate, reflectate fost semnificativă, întrucât temperatura medie exterioară înregistrată a fost peste norma meteorologică specifică acestei perioade a anului, ceea ce a dus la demararea mai târzie a sezonului de încălzire decât de obicei, susține președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

„În consecință, ținând cont de faptul că Moldovagaz nu a avut posibilitatea de înmagazinare a volumului de gaze neprelevat de consumatorii țării în prima jumătate a lunii noiembrie, iar refuzarea la aceste cantități, în condițiile livrărilor limitate de gaze de la SAP „Gazprom” în proporție de 51% din volumul prevăzut de contract, ar însemna crearea unui deficit de nerecuperat pentru a doua jumătate a lunii noiembrie, o anumită cantitate a gazelor a rămas temporar neprelevată în rețelele Operatorului Sistemului de Transport al Ucrainei, fiind reflectat pe OBA ale PI „Alexeevka” și „Grebeniky”, a punctat Ceban.

15
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий