COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Gazprom a propus României gaze de 3 ori mai ieftine decît Moldovei

22 oct. 17:15   Economie
44128 7

Agenția OMEGA a primit oferta de preț din partea Gazprom Export pentru unul dintre operatorii români de pe piața gazelor naturale.

Conform acestei propuneri, gigantul rus de gaze furnizează gaze României la preț de 280 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, scrie omg.md.

Propunerea a fost semnată de Directorul general al Gazprom Export, Elena Burmistrova. Oferta a fost transmisă României pe 14 septembrie, cînd prețul gazelor la Bursa din Londra a ajuns la 900 USD pentru 1000 de metri cubi.

Mai mult, Rusia a propus un preț la gaze de 280 USD la granița cu România (punctul Negru-Vodă - n.red.), ceea ce este deosebit de avantajos în condițiile creșterii prețurilor bursiere care nu iau în considerare costul transportului gazelor achiziționate la bursă.

României i s-a propus să semneze un contract pentru un an, cu posibilitatea prelungirii acestuia pe 5 ani. Volumul livrărilor este de pînă la 190 milioane de metri cubi de gaze pe lună, ceea ce este chiar mai puțin decît volumul necesar de gaz pe lună pentru Moldova (250 milioane de metri cubi - n. red.).


În același timp, Gazprom a propus Moldovei un preț de 800 USD pentru 1.000 de metri cubi, iar unul dintre motive este "participarea Moldovei la Platforma Crimeea". Este de remarcat faptul că și România a participat la același forum din Ucraina, semnînd acolo împreună cu Republica Moldova același document. Mai mult decît atît, România este unul dintre cei mai importanți membri NATO, cu o bază navală în Marea Neagră. De asemenea, în România a fost desfășurat un sistem american de apărare antirachetă, care, potrivit poziției oficiale a Rusiei, "amenință securitatea Federației Ruse".

E. Burmistrova, care a semnat oferta de preț pentru România, este și președinte al Consiliului de Supraveghere al companiei moldo-ruse SA "Moldovagaz", fiind practic conducătorul acestui monopolist al gazelor în Republica Moldova.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X